Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




11.12.2018

Зміни в оподаткуванні акцизним податком легкових транспортних засобів

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.

Законом України від 08 листопада 2018 року № 2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» (далі – Закон № 2611) запроваджується нова система оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів. Це дозволить забезпечити доступність транспортних засобів для широких верств населення, а також створити правові та економічні умови для реєстрації раніше ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією.

Законом № 2611 чинні положення, зокрема, розділу VI Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доповнено нормою, згідно з якою звільняються від оподаткування акцизним податком операції з ввезення на митну територію України та реалізації на митній території України кузовів до автомобілів легкових, за умови подальшого виготовлення з них легкових автомобілів.

Також, з набранням чинності Законом № 2611, обов’язок щодо подання контролюючим органам за своїм місцезнаходженням щомісячно, але не пізніше 10 числа наступного місяця, інформації про транспортні засоби, щодо яких у фізичних осіб виникає або припиняється право власності, покладено на органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, замість органів внутрішніх справ (зміни до п.п. 70.16.2 п. 70.16 ст. 16 ПКУ).

Отже, у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль, власник такого транспортного засобу для його реєстрації або перереєстрації подає документи до органу, що здійснює державну реєстрацію транспортних засобів, замість органу внутрішніх справ.

Крім того, зміни внесено і у розділ ХХ «Перехідні положення» ПКУ, а саме:

► скасовано п. 15 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ:

- у зв’язку з запровадженням нової системи оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів скасовано тимчасово встановлені до 31 грудня 2018 року особливості оподаткування акцизним податком легкових авто, вироблених після 1 січня 2010 року;

► розділ 5 підрозділу ХХ ПКУ доповненно п. 20:

- встановлено норму, згідно з якою тимчасово, протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності законом, ставки акцизного податку для автомобілів (крім електромобілів та гібридних легкових транспортних засобів) визначаються із застосуванням коефіцієнту 0,5.

Зазначений коефіцієнт застосовується для легкових транспортних засобів, що використовувалися, які ввозяться на митну територію України фізичною особою для власного використання в кількості один легковий транспортний засіб на таку особу;

► підрозділ 10 розділу ХХ ПКУ доповнено п. 49:

- встановлено норму, згідно з якою особи, якими здійснено митне оформлення автомобілів з дотриманням умов, визначених п. 9³ розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України (тобто за умови сплати належних митних платежів та добровільної сплати до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнює розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

– 8 500 гривень), звільняються від відповідальності, передбаченої п. 206.16 ст. 206 та п. 218.3 ст. 218 ПКУ, за порушення митних правил стосовно недотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту транспортного засобу.

Нагадуємо, що Закон № 2611 офіційно опубліковано у газеті «Голос України» 24 листопада 2018 року за № 223 (6978) і він набув чинності 25 листопада поточного року.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1624

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне