Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




11.01.2019

Бізнес виходить з тіні через конкуренцію на ринку праці

З 2019 року поновлюються перевірки бізнесу. Однак на сьогодні важко однозначно говорити, що бізнес виходить з тіні лише під тиском перевірок.

Конкуренція на ринку праці змушує бізнес до прозорих умов роботи та забезпечення не лише фінансових, а й соціальних гарантій для працівників.

Працюючи на ринку малого та середнього бізнесу більше 10 років, можу однозначно сказати, що бізнес здатен до саморегуляції. Власники бізнесу та керівники компаній добре знають, що роботу «витягують» працівники. Тому вони зацікавлені не лише в тому, щоб співробітники працювали і розвивались в рамках їх бізнесу, а й намагаються сформувати команду і забезпечити якісні умови перебування співробітників на роботі.

Саморегуляція є однією з умов виходу бізнесу з тіні, а дані досліджень такий факт підтверджують. Так, за інформацією Міністерства економічного розвитку та торгівлі за перші три місяці 2018 року рівень тіньової економіки складав 33% від офіційного ВВП, тоді як на початку 2017-го ця цифра становила 37% і протягом року поступово знижувалась. За аналогічний період 2019 року цей показник вже не має доходити до 30%.

Окрім бажання зберегти кадри, виходу економіки з тіні також сприяють макроекономічні показники. Наприклад, протягом лютого-березня 2018 року припало помірне уповільнення споживчої інфляції та зміцнення курсу гривні після січневої девальвації.

Також свій «внесок» в бажання вивести бізнес з тіні робить Уряд. Так, ще 5 вересня, прем'єр-міністр Володимир Гройсман представив проект розпорядження "Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення". Акцент робиться на боротьбу з тіньовою зайнятістю в країні, через яку більша частина населення отримує заробітну плату "в конвертах".

Хоч середовище представників бізнесу переконані в тому, що бізнес здатен до саморегулювання, і в особі органів влади бачить партнерів, з якими варто налагодити діалог та двосторонню комунікацію, певний відсоток для виходу з тіні і такі заходи забезпечать.

В перспективі за декілька років можна розраховувати, що бізнес буде працювати чесно і прозоро, ринок забезпечить ефективне саморегулювання, а планові перевірки стануть механізмом виконання своїх контрольних функцій органами влади, і не будуть каральним способом для бізнесу. Адже в зворотній ситуації бізнес не лише не зможе вийти з тіні, а окремі компанії з надання певних товарів чи послуг просто зникнуть, і сформується ринок монополістів в окремих сферах. Тому на сьогодні бізнес переконаний, що два фактори, до яких відносяться боротьба за кадри та стабільні макроекономічні показники, будуть цілком ефективними для подальшого виходу бізнесу з тіні.

Руслан Соболь

Голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1432

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне