Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




23.01.2019

Зміни у податковому законодавстві для підприємців. Відповіді на запитання

Захід відбувся на базі Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва. Тема - зміни у податковому законодавстві для підприємців.

На запитання відповідала начальник управління комунікацій Головного управління ДФС у Харківській області Яна Чуб.

Пропонуємо ознайомитися із запитаннями, які надходили під час сеансу «Гаряча лінія» та відповідями на них.

1. Я підприємець на другій групі єдиного податку. Яку суму податку мені необхідно сплачувати в 2019 році?

Відповідь: Ставки єдиного податку для другої групи залежать від мінімальної заробітної плати, що діє на 1 січня звітного року, та протягом року не змінюються. Ставки затверджується рішеннями місцевих рад. Згідно з нормами Податкового кодексу України ставка для цієї категорії платників єдиного податку визначається у розмірі до 20 % від мінімальної заробітної плати. Тобто, у 2019 році її максимальний розмір становитиме 4173,00 грн. * 20%: до 834,6 грн.

В м.Харкові Рішенням Харківської міської ради затверджена ставка єдиного податку у розмірі 10 % від мінімальної зарплати, тобто 417,3 грн.

Крім того, нагадую, що Вам необхідно сплачувати єдиний внесок за себе, мінімальний розмір якого становить 918,06 грн.

2. Я підприємець на загальній системі оподаткування. Займаюсь оптовою торгівлею. В 2018 році отримав у спадщину квартиру від тітки. Як правильно задекларувати мій дохід за 2018 рік? Чи потрібно окремо декларувати спадщину?

Відповідь: Відповідно до норм Податкового кодексу України, у річній податковій декларації фізичної особи – підприємця поряд з доходами від підприємницької діяльності відображаються також інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи. Відповідно остаточний розрахунок суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб здійснюється з суми загального річного оподатковуваного доходу за звітний податковий рік.

Нагадаю, що підприємці на загальній системі оподаткування подають декларацію про майновий стан і доходи протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Таким чином, Вам необхідно подати декларацію за 2018 рік до 9 лютого цього року, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи, зокрема відомості про спадщину.

3. Маю на меті здійснення підприємницької діяльності, але мені сказали, що необхідно сплачувати щомісячно 918,06 грн. незалежно від того, отримую я доходи чи ні. Що це за сума і як вона розраховується?

Відповідь: Це сума єдиного соціального внеску. Згідно з нормами законодавства у разі, якщо фізичними особами – підприємцями не отримано дохід в окремому місяці, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування єдиного внеску, але не менше мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця. У 2019 році розмір мінімального соціального внеску розраховується наступник чином:

Мінімальна заробітна плата (4 173 грн.) * 22%.

Слід зауважити, що від сплати цього внеску залежить Ваш страховий стаж, необхідний для нарахування Вам пенсії у майбутньому.

4. Скажіть, що змінилось для платників єдиного податку на першій групі у 2019 році?

Відповідь: У зв’язку з тим, що з 1 січня 2019 року змінився розмір прожиткового мінімуму, у 2019 році ставка єдиного податку першої групи становитиме 192,10 грн.(1 921 грн х 10%)).

Нагадаю, що ставка єдиного податку для першої групи встановлюється рішеннями місцевих рад у розмірі 10% від прожиткового мінімуму.

Крім того, щомісячно Ви повинні сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Мінімальний розмір ЄСВ у 2019 році – 918,06 грн.

5. Чи потрібно подавати декларацію підприємцю на загальній системі, якщо протягом 2018 року доходів від підприємницької діяльності не отримував?

Відповідь: Якщо у фізична особа – підприємець у минулому році не отримав доходи від підприємницької діяльності, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ, обов’язок щодо подання податкової декларації у такої особи відсутній. Але у разі отримання підприємцем інших доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню, такі доходи потрібно відобразити у декларації про майновий стан і доходи та надати її до 9 лютого до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації підприємницької діяльності. Зокрема обов’язковому декларуванню підлягає спадщина, отримана не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, іноземні доходи, інвестиційний прибуток тощо.

6. Який граничний термін сплати ЄСВ за себе ФОП – платниками єдиного податку (19 чи 20 число місяця, що настає за звітним кварталом)?

Відповідь: Граничний термін сплати єдиного внеску за себе фізичними особами - підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим.

7. Чи змінились у новому році умови перебування на спрощеній системі оподаткування?

Відповідь: Ні, умови перебування на спрощеній системі оподаткування не змінилися. Вони передбачені статтею 291 Податкового кодексу України.

8. Який максимальний розмір єдиного соціального внеску у 2019 році?

Відповідь: З 2018 року максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної заробітної плати. З 01.01.2019 року це 62595 грн. (4173грн. *15). Таким чином максимальний страховий внесок у 2019 році – 13770,90 грн.

9. Хочу у цьому році придбати нове авто. Чув, що є зміни в оподаткуванні. Хто сплачуватиме податок на авто?

Відповідь: Згідно з нормами Податкового кодексу об'єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

З 01.01.2019 року Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» встановлена мінімальна заробітна плата 4173 грн. Таким чином у 2019 році транспортний податок потрібно буде сплатити якщо з року випуску Вашого авто минуло не більше 5 років та його середньоринкова вартість перевищила 1 мільйон 564 тисячі 875 гривень.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна, тип пального.

Джерело: Головне управління ДФС у Харківській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2191

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне