30.01.2019

Законодавство не передбачає розстрочення та відстрочення боргу зі сплати єдиного внеску

Пріоритетним напрямом роботи ГУ ДФС у Сумській області є підвищення добровільності сплати єдиного внеску та формування високої податкової культури у платників податків.

Станом на 01.01.2019 борг зі сплати єдиного внеску обліковується в сумі 148,7 млн. грн (кількість СГД-боржників - 10 989 осіб), з них борг фізичних осіб складає 70 відсотків від загальної суми по області. За результатами проведеної роботи IV кварталу досягнуто зменшення суми боргу (недоїмки) з ЄСВ на 18,8 млн. грн.

За даний період для забезпечення погашення боргу з єдиного внеску до Державної виконавчої служби Сумської області направлено 1 079 узгоджених вимог на суму 22,9 млн грн. Надходження коштів від боржників єдиного внеску протягом жовтня-грудня склали 17,5 млн грн, в т.ч. від ДВС - 0,7 млн грн.

Порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування регулює Закон України від 08.07.2010 № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Сума єдиного внеску своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом № 2464, є недоїмкою. На суму недоїмки нараховується пеня та застосовуються фінансові санкції.

Платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, підрозділами погашення боргу ГУ ДФС у Сумській області формуються та надсилаються вимоги про її сплату відповідно до вимог наказу Міністерства фінансів України від 20.04.20415 № 449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом ДФС, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти календарних днів з дня надходження узгодженої вимоги, підрозділи погашення боргу надсилають в порядку, встановленому законом, до підрозділів державної виконавчої служби вимогу про сплату боргу (недоїмки).

Вимога про сплату недоїмки щодо стягнення суми недоїмки виконується державною виконавчою службою в порядку, встановленому законом.

Сума недоїмки не підлягає списанню, зокрема в разі укладення з платником єдиного внеску мирової угоди відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до цього Закону несуть зобов'язання із сплати єдиного внеску.

Також, чинним законодавством не передбачено розстрочення та відстрочення боргу по сплаті єдиного внеску.

Джерело

Additional Info