Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




07.02.2019

Оператори поштового зв’язку здійснюватимуть валютні операції та надаватимуть послуги з переказу коштів: роз’яснення Нацбанку

У Нацбанку 5 лютого 2019 року відбулася зустріч з операторами поштового зв’язку, на якій обговорено умови здійснення ними валютних операцій та надання послуг з переказу коштів.

«Надання операторам поштового зв'язку права здійснювати операції з обміну валют та переказу коштів — черговий крок Нацбанку у напрямі поступового спрощення доступу небанківських установ до фінансового ринку. Ми почали цей процес ще у 2016 році, бо зацікавлені в широкому доступі українців до фінансових послуг, у cashless-економіці, у конкурентному середовищі, завдяки якому люди зможуть обирати якісні послуги у зручніший для них спосіб. Ми впевнені, що це дозволить зробити фінансовий ринок України цивілізованішим та прозорішим», — зазначила перший заступник Голови Нацбанку Катерина Рожкова у своїй вступній промові під час зустрічі регулятора з операторами поштового зв’язку.

Заступник Голови Нацбанку Сергій Холод зауважив, що регулятор зацікавлений у тому, щоб громадяни мали якомога більше зручних та швидких каналів доступу до фінансових сервісів. У цьому сенсі для операторів поштового зв'язку можуть стати цікавими можливості для розширення їх діяльності у напрямі надання послуг з переказу коштів у національній валюті та обміну валют. Він додав, що у разі отримання відповідних ліцензій правила роботи на ринку платежів поширюватимуться і на операторів поштового зв'язку. Зокрема, йдеться про вимоги щодо роботи з готівкою, оверсайта та подання звітності.

Також учасники зустрічі обговорили останні зміни в законодавстві та нормативно-правових актах Нацбанку, що відбулися у зв’язку із набранням чинності Законом України «Про валюту і валютні операції», зокрема:

  • огляд ситуації на ринку переказу коштів та плани Нацбанку щодо розширення фінансової інклюзії;
  • зміни в законодавстві та нормативно-правових актах Нацбанку, зокрема щодо права операторів поштового зв'язку отримати ліцензію на переказ коштів у національний валюті, а також на здійснення валютних операцій з обміну валют та переказу коштів;
  • основні вимоги, яким повинні відповідати оператори поштового зв’язку для отримання ліцензій.

Зі свого боку, директор Департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Бевз детально розповів про ліцензійні умови і зупинився на основних вимогах, яких повинні будуть дотримуватись оператори поштового зв’язку для отримання таких ліцензій. Зокрема, на вимогах до структури власності, ділової репутації, фінансового стану, географічного представництва операторів поштового зв’язку, які хочуть займатися відповідними видами діяльності.

Нацбанк нагадує, що з 07.02.2019 р. населення зможе купувати і продавати іноземну валюту не лише в банках і пунктах обміну валют небанківських фінансових установ, а й у поштових відділеннях. Таку можливість Нацбанк надає в межах переходу до нової ліберальної системи валютного регулювання, передбаченої Законом України «Про валюту і валютні операції». Водночас оператори поштового зв’язку зможуть проводити перекази коштів у іноземній валюті. Відповідна постанова Правління НБУ ухвалена 02.01.2019 р. та набирає чинності разом із введенням в дію цього закону.

Також із зазначеної дати оператори поштового зв’язку матимуть право здійснювати переказ коштів у національній валюті. Відповідна постанова Правління НБУ ухвалена 29.01.2019 р. та набирає чинності разом із введенням в дію цього закону.

Джерело: Нацбанк України

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 845

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне