Уголок потребителя

12.02.2019

Газетярі вимагають вплинути на монополію Укрпошти й захистити право українців читати пресу

Подорожчання газетного паперу, зростання тарифів Укрпошти, критична ситуація з доставкою друкованих ЗМІ, невчасне повернення редакціям передплатних коштів – усе це потребує негайного втручання уряду. Проблеми захисту преси розглядатимуться в Києві 12 лютого на Всеукраїнській нараді редакторів газет, ініційованій НСЖУ, за участю до 120 представників друкованих видань.

Головний редактор Запорізької обласної газети «МИГ» Геннадій Дерибас, як і більшість редакторів інших регіональних і всеукраїнських ЗМІ, сподівається, що нарада редакторів допоможе нарешті зрушити з місця наболіле питання налагодження ефективної співпраці з Укрпоштою:

– Я за те, щоб нарешті прийняти державну програму підтримки Укрпошти: ввести тарифну сітку зарплати поштових працівників, забезпечити нормальні умови праці листонош. Також держава має гарантувати зручний графік роботи поштових відділень та надати пріоритет у тарифах суспільно-політичним ЗМІ перед партійними виданнями.

Надія Єрменчук, головний редактор газети «Край Кам’янецький», що виходить у Кам’янець-Подільському районі, зазначає, що одна з найгостріших проблем, з якими нині стикаються видавці, – зростання цін і відсутність власного виробництва газетного паперу.

– Держава повинна надавати підтримку у вигляді дотацій на придбання паперу для друку, а також варто налагодити його випуск в Україні, – каже пані Надія. – Але це не єдине гостре питання. Зокрема, турбує газетярів непартнерське ставлення Укрпошти: потрібно запровадити вплив на монополію Укрпошти з метою поліпшення доставки періодичних видань і здійснення передплати для населення. Також необхідно розробити механізм дієвого захисту прав і свобод журналістів.

Держава повинна сприяти в розповсюдженні й соціальній рекламі медіа, а також забезпечити фінансову підтримку в грантовій формі, переконаний головний редактор газети «Культура і життя» Євген Букет.

– Також необхідно подбати про забезпечення інформаційної безпеки держави в час війни, реформування і розвиток друкованих ЗМІ, створення Інституту друкованих ЗМІ при Держкомтелерадіо (як аналог Інституту книги), – вважає пан Євген.

Головний редактор Ніжинської міськрайонної газети «Ніжинський вісник» (Чернігівська область) Олена Найда впевнена, що підтримувати ЗМІ потрібно на законодавчому рівні.

– Безумовно, дотувати, щоб найдоступніша для сільських людей преса могла без проблем діставатися свого адресата. А також треба вплинути на діяльність Укрпошти, яка, підвищуючи непомірні тарифи на свої послуги, не виконує взяті зобов’язання. Крім того, потрібно скласти реальну оцінку пошти за участю медійників і органів влади й місцевого самоврядування на місцях. А потім, згідно з цією оцінкою, контролювати тарифи на послуги й зарплату відповідно.

Джерело