Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




14.03.2019

Кабінет Міністрів схвалив зміни до Податкового кодексу для удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів

Кабінет Міністрів схвалив, розроблений Міністерством фінансів, проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів».

Законопроект вносить зміни до Податкового кодексу, які дозволять покращити адміністрування місцевих податків і зборів, а також запровадять уніфіковану форму інформації щодо ставок та пільг місцевих податків і зборів та забезпечать надання інформації контролюючим органам в електронному вигляді для подальшої автоматизації і наповнення інформаційної бази веб-порталу ДФС.

У чому суть?

Відповідно до Статті 12 Податкового кодексу України, органи місцевого самоврядування уповноважені приймати рішення про встановлення місцевих податків і зборів на відповідних територіях. Органи місцевого самоврядування надсилають копії рішень в електронному вигляді до контролюючих органів, які складають зведену інформацію про розмір і дату встановлення ставок місцевих податків і зборів та подають її в електронній формі центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику.

ДФС не пізніше 15 липня поточного року оприлюднює на своєму веб-сайті зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків і зборів на відповідній території.

Таким чином, на органи місцевого самоврядування покладено обов’язок щодо подання до контролюючих органів копій рішень, але не визначеними залишаються вимоги щодо формату рішень, а також форми та способи їх передачі. На практиці, органи місцевого самоврядування приймають рішення в довільній формі, що унеможливлює будь-яку систематизацію ставок місцевих податків і зборів, і, відповідно, наповнення бази веб-порталу ДФС.

У зв’язку з цим існує необхідність встановлення уніфікованої форми інформації щодо ставок та пільг за всіма місцевими податками і зборами та порядку подання її органами місцевого самоврядування до контролюючих органів.

Що це дає?

Положеннями законопроекту пропонується:

запровадити уніфіковану форму інформації щодо ставок та пільг за всіма місцевими податками і зборами та порядку надання її органами місцевого самоврядування до контролюючих органів (на сьогодні інформація щодо рішень органів місцевого самоврядування з усіх місцевих податків, крім податку на майно, надається у довільній формі);

скасувати обов’язок органів місцевого самоврядування щодо щорічного прийняття рішень про встановлення місцевих податків і зборів;

не поширювати дію законодавства щодо здійснення державної регуляторної політики та регуляторної діяльності на рішення про встановлення місцевих податків та зборів, прийнятих на підставі і на виконання вимог Кодексу. Довідково

Законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів» розроблений Міністерством фінансів для виконання підпункту 3 пункту 10 Плану заходів з реалізації Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017–2020 роки затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України, та підпункт 272 пункту 3 розділу ІІ Плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Джерело: Міністерство фінансів України

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1203

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне