Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




24.05.2019

В ДФС підтвердили, що ЄСВ не є частиною податкового боргу, — перевірити борг по ЄСВ неможливо

Історія:

Борг по ЄСВ неможливо перевірити по відкритим даним.

Що сталося:

На минулому тижні ми звернули увагу, що борг по ЄСВ, який хотів списати з ФОП Зеленський не співпадає з відкритими даними по боргам. Різниця складала 5 млрд гривень.

Ми надіслали запит в ДФС з вимогою пояснити таку розбіжність. В ДФС повідомили, що ЄСВ не є складовою податкового боргу. А отже українці не можуть перевірити свої реальні борги перед державою по відкритим даним.

Чому це важливо:

Вже зараз півмільйона українців користується відкритими даними для того, щоб перевіряти свої борги перед державою. Публікуючи неповні дані ДФС стимулює ріст цього боргу.

Звідки взялося число в сім мільярдів гривень?

Представник команди Зеленського, який відповідає за економічний і податковий напрям, Данило Гетманцев розповів НВ Бізнес, що ФОПам можуть списати 7,4 млрд грн заборгованості за Єдиним соціальним внеском (ЄСВ), яка накопичилася станом на 1 січня 2019 року.

В своїй аналітиці команда Зеленського використовувала звіт пенсійного фонду, в якому зазначено, що борг по ЄСВ складає сам 7,4 млрд.

Чому це число викликало сумніви?

Наша команда слідкує за податковими боргами українських компаній та підприємців. Ми проаналізували динаміку закриття ФОП після 2017 року й зростання податкового боргу ФОП перед державним бюджетом.

Загальна заборгованість перед державним бюджетом зросла з моменту дії закону зросла лише на 500 млн грн. Загальна заборгованість на даний момент становить 2,05 млрд гривень.

Звідки взялася така розбіжність?

Ми направили запит в ДФС, щоб дізнатися, чому між відкритими даними та даними зі звіту пенсійного фонду існує така радикальна різниця.

В ДФС повідомили, що в реєстр податкових боргів на загальному рівні входять:

Джерело

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2118

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне