Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




04.06.2019

Рахунок під контролем

Впевнений, що більшість з фінансових установ, які входять до пулу великих платників та обслуговуються в нашому Офісі, вже добре знає, що, відкриваючи чи закриваючи рахунок клієнта (юридичної особи чи ФОП), слід повідомляти фіскальні органи. Це – обов’язок фінансових установ, в яких обслуговується підприємство чи самозайнята фізична особа,– так встановлено статтею 69.2 Податкового кодексу.

Інформування фіскалів банками відбувається у електронному вигляді. Як ми всі бачимо, інтеграція вітчизняної економіки в електронний цифровий простір - одне із найактуальніших трендів сьогодення. Тотальна інформатизація, зокрема банківського сектору, значно збільшила кількість послуг, які кожен громадянин чи суб’єкт господарювання може отримати в режимі 24/7, а головне – не витрачаючи час на візит до банку. Це можливість не лише складати електронні документи та підтверджувати достовірність контрактів у режимі реального часу (а отже – убезпечити ведення свого бізнесу), а й дистанційно обслуговуватися в контролюючих органах.

Нагадаю, що порядок подання повідомлень про відкриття або закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів затверджено Наказом Міністерства фінансів України № 721 від 18 серпня 2015 року.

Водночас хочу звернути увагу: контроль з боку фіскалів за відкриттям та закриттям банківських рахунків – це не суто формальна процедура. Він зумовлений тим, що названі операції можуть нести певні ризики так званих «тіньових» доходів підприємців.

Наприклад. Громадянин, що є підприємцем, відкриває в банку рахунок як для фізичної особи, а не для здійснення підприємницької діяльності – і проводить через цей рахунок комерційні платежі (скажімо, оплату товарів, що реалізуються через інтернет-магазин). Таким чином реальний обсяг надходжень від діяльності підприємця приховується від фіскальних органів. Результат – держава недоотримує в бюджет значні кошти. Для порівняння: на сьогодні 1473 великих платники податків забезпечують майже 60% всіх податкових надходжень до Держбюджету. В той час як надходжень від ФОПів, яких загалом по країні трохи не 2 млн, це лише біля 4%. При цьому, з тих 2 млн мають рахунки, відкриті для здійснення підприємницької діяльності, лише 964 тисячі ФОП.

З огляду на це, зауважу: при відкритті в банку рахунку фізичної особи, клієнт зобов’язаний повідомити у анкеті про свій статус підприємця. Слід пам’ятати, що банківська установа має змогу перевірити фізичну особу – клієнта на відсутність реєстрації його як підприємця, враховуючи вільний доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та ФОП.

Отже, раджу: перед відкриттям рахунку завжди перевіряти фізичних осіб на предмет їх реєстрації як підприємців та слідкувати за дотриманням термінів подання повідомлень про відкриття рахунку. До отримання повідомлення від контролюючого органу не слід здійснювати видаткові операції. Варто пам’ятати, що відповідальність за порушення таких правил є обопільною – як для фінансової установи, так і для клієнта.

Завершуючи зауважу: команда Офісу великих платників здійснює обслуговування та податкове супроводження найбільших фінансових установ країни та у значній мірі покладається на їх свідомість та сумлінність у процесі контролю за дотриманням платниками податкового законодавства та боротьби з так званими «тіньовими» доходами підприємців.

Адже, без сумніву, діяльність кожного з нас націлена на створення правової держави з міцною та прозорою економікою, значним кроком до якої є податкова сумлінність та відкритість кожного.

Джерело

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1625

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне