Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




10.06.2019

Чи можуть продавці працювати за ЦПД – позиція ВС

Підприємцю вдалося відстояти правомірність укладання ЦПД із особою, яка відпускала його товар (фактично виконала ті ж роботи, що й продавець). Справа дійшла до розгляду ВС (постанова від 24.04.2019 р. у справі № 822/1487/18).

Також читайте! Верховний Суд: "ФОП чи співробітник"

Обставини справи свідчать, що товари, що належать ФОПу, відпускала громадянка за дорученням підприємця. Окрім того, в період відсутності ФОПа жінка продавала товар, самостійно доставляла його на місце продажу та розкладала. При цьому жінка не конкретизувала періоду, протягом якого вона працює та зазначила, що отримує винагороду у розмірі 5% від суми виручки.

Суди установили, що між ФОП і особою укладено ЦПД, за яким особа бере на себе зобов'язання виконати роботи, а саме надати допомогу по послугах у викладці та складанню товару в міру необхідності. За надані послуги ФОП сплачував винагороду у розмірі 50 грн. за одну викладку та складання товару. Оплату він проводив не пізніше останнього дня місяця, в якому надавались послуги.

Держпраці вважало, що в такому разі мова йде про виконання функції продавця. Тому з такою особою необхідно було укласти трудовий договір. Тож підприємця оштрафували на 111 690 грн.

Проте ВС скасував такий штраф. Для нього визначальним стали показання особи, яка торгувала товаром. Особа заперечила факт наявності між нею та ФОПом трудових відносин та пояснила, що продаж товару здійснила з власної ініціативи. До того суд відмітив, що сам по собі факт укладення такого ЦПД як із фізособою, а не с ФОПом, не може бути доказом наявності між підприємцем та особою трудових правовідносин.

Джерело: постанова ВС від 24.04.2019 р. у справі № 822/1487/18

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1437

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне