Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




01.07.2019

Фізособа - підприємець, яка здійснює видобуток підземних вод, не може бути платником єдиного податку

У Головному управлінні ДФС у Луганській області поінформували. До платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість найманих осіб не обмежена, та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн гривень (п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Нормами п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ визначено види діяльності, які не дають права фізичним особам - підприємцям бути платниками єдиного податку.

Абзацом п’ятим п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють, зокрема видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

Корисні копалини - природні мінеральні утворення органічного і неорганічного походження у надрах, у тому числі будь-які підземні води, а також техногенні мінеральні утворення в місцях видалення відходів виробництва та втрат продуктів переробки мінеральної сировини, які можуть бути використані у сфері матеріального виробництва і споживання безпосередньо або після первинної переробки (п.п. 14.1.91 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Добування корисних копалин - сукупність технологічних операцій з вилучення, у тому числі з покладів дна водойм, та переміщення, у тому числі тимчасове зберігання, на поверхню частини надр (гірничих порід, рудної сировини тощо), що вміщує корисні копалини (п.п. 14.1.51 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Постановою Кабінету міністрів України № 827 від 12.12.1994 (із змінами та доповненнями) затверджено перелік корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, в якому підземні води відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення.

Отже фізична особа – підприємець, яка здійснює видобуток корисних копалин, зокрема підземних вод, не може бути платником єдиного податку.

Джерело: Головне управління ДФС у Луганській області

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 514

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне