Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




05.07.2019

У новій садибній забудові встановлено мінімальну відстань від межі сусідської ділянки, на якій дозволено висаджувати дерева — опубліковано ДБН

У новій редакції державних будівельних норм щодо містобудування встановлено мінімальну відстань від краю земельної ділянки, суміжної із сусідською, на якій дозволено висаджувати дерева або кущі. Норма стосується лише нової садибної та дачної забудови і вступає в дію з 1 жовтня цього року.

газета Приватний підприємець

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Важливе питання, яке пропонують вирішити нові містобудівні ДБН «Планування та забудова територій» — конфлікти і непорозуміння між власниками сусідніх ділянок, особливо, що стосується висадки дерев на суміжній стороні. Щоб не повторювати сюжету “Кайдашевої сім’ї”, новими нормами встановлено мінімальну відстань, на якій дозволено висаджувати дерева та кущі на суміжній стороні земельної ділянки, щоб не загороджувати сусідів. На інші сторони, наприклад, які межують з вулицею, ці норми не розповсюджуються. Нові ДБН опубліковано і набирають чинності вже 1 жовтня”, — зазначив він.

Згідно з новими ДБН, відстань від межі суміжної земельної ділянки до висаджених кущів, має становити 1 м, до стовбурів дерев — від 4 до 6 м залежно від крони, але не менше половини її діаметру. Наприклад, якщо крона дерева складає в середньому 9 метрів, то відстань від межі сусідньої ділянки має складати не менше 4,5 метрів, щоб його гілки не заходили на сусідню територію.

Парцхаладзе наголосив, що для уникнення і провокації додаткових конфліктних ситуацій власники суміжних садибних ділянок мають вживати необхідні заходи. Наприклад, підрізати гілки дерев, щоб ті не заважали та не переходили на сусідню земельну ділянку тощо.

Нові ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій» розроблено Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст “Діпромісто” імені Ю. Білоконя, вже опубліковано і офіційно набирають чинності 1 жовтня 2019 року. З текстом ДБН можна ознайомитися ТУТ.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Джерело: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1400

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне