11.09.2019

Бізнес попереджає про негативні наслідки тотальної фіскалізації

Члени Української Ради Бізнесу закликали внести зміни у законопроект 1073, який передбачає з 2021 року обов’язкове використання касових апаратів для платників єдиного податку 2 та 3 групи.

Таке радикальне розширення фіскалізації розрахункових операцій зводить нанівець цілі законопроекту 1073 і завдає суттєвих збитків малому та мікробізнесу, вважає член Наглядової ради Української Ради Бізнесу Надія Бедричук. Замість зменшення зловживань у торгівлі зростуть корупційні ризики та вибірковість застосування закону.

«В умовах тотальної фіскалізації не працюватиме механізм кешбеку, адже доведеться охопити перевірками більше мільйона суб’єктів підприємництва, включаючи найдрібніші, що призведе до колапсу системи та зробить неефективними зусилля з контролю за роздрібним продажем», – йдеться у заяві, розповсюдженій серед депутатів.

Бізнес звертає увагу на очікуваний негативний соціальний ефект та збурення у підприємницькому середовищі.

Також з 2020 року законодавці пропонують фіскалізувати реалізацію товарів і послуг в інтернеті, а це стосується широкого кола представників малого бізнесу. Хоча здійснено суттєвий крок до появи цифрових касових апаратів, однак на момент вступу в дію нових правил чимало підприємців будуть змушені купувати ще старі апарати і збільшувати свої витрати на адміністрування.

Представники бізнесу наголошують на тому, що зміни, які стосуються сотень тисяч підприємців, не можуть ухвалюватися поспіхом.

Заяву підтримали Асоціація платників податків України, Національна організація роздрібної торгівлі, Українська асоціація прямого продажу, Асоціація приватних роботодавців, Асоціація франчайзингу, Всеукраїнська професійна асоціація підприємців та інші об’єднання, що представляють підприємців малого та середнього бізнесу.

газета Приватний підприємець

Additional Info