Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




30.09.2019

Монетами 1, 2 та 5 копійок не можна розраховуватися з 1 жовтня 2019 року

Нацбанк нагадує, що з 1 жовтня 2019 року українці не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення готівкових розрахунків. Ці монети перестануть бути платіжних засобом та будуть вилучені з готівкового обігу.

Рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні.

Завдяки оптимізації у перспективі номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. У такий спосіб він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними.

газета Приватний підприємець

Раніше ми писали - З 01 жовтня 2019 року українці не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення готівкових розрахунків

 

Водночас упродовж наступних трьох років громадяни зможуть обміняти монети дрібних номіналів без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

  • в усіх відділеннях українських банків – упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2020 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2022 року включно.

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Але ті монети номіналом 25 копійок, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше. Отже, в обігу залишатимуться монети номіналами 10, 25 та 50 копійок.

Серед головних переваг вилучення монет номіналом 1, 2 та 5 копійок – підвищення зручності розрахунків та скорочення витрат:

  • готівкові розрахунки для громадян стануть простішими, а середня кількість монет, що припадають на одного українця, зменшиться більше ніж на третину;
  • таке рішення є позитивним для держави і дозволить економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат регулятора на виготовлення та обробку монет найдрібніших номіналів;
  • заклади торгівлі, громадського харчування, транспорт та банки зможуть не витрачати кошти на транспортування, збереження та обробку цих монет.

Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

НБУ

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Тарас 01.10.2019 09:11
звучит круто: оптимизация ... ряда банкнот... бла бла бла. А по сути - это типовое проявления инфляции. Чую, опять в скором времени миллионы фантиков в карманах таскать будем...
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 1306

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне