30.10.2019

Суд повинен розглянути всі заяви та документи, які подані через «Електронний суд»

Верховний Суд роз’яснив, що такі електронні документи є поданими належним чином

Суть справи: апеляційний суд повернув апеляційні скарги скаржникам, які подали їх через систему «Електронний суд». Він зазначив, що на день подання скарг Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ЄСІТС) не запроваджено, що унеможливлює розгляд апеляційних скарг, поданих в електронній формі без наявності власноручного підпису скаржника.

Скаржники не погодились із такою ухвалою апеляційного суду, вказавши, що жодне положення пп. 15 п. 1 розділу VІІ «Перехідні положення» КАС не можна тлумачити як таке, що скасовує або обмежує права учасників процесу на подання процесуальних документів в електронній формі.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС частково задовольняючи касаційну скаргу, направила справу на продовження розгляду до апеляційного суду на стадії вирішення питання щодо відкриття апеляційного провадження.

Відповідно до ст. 44 КАС, документи можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Колегія суддів вказала, що надсилання у встановленому порядку процесуальних документів в електронному вигляді передбачає використання сервісу "Електронний суд".

При цьому повинні бути дотримані дві умови:

• попередня реєстрація офіційної електронної адреси (Електронного кабінету);
  • використання такою особою власного електронного підпису.

Таким чином, альтернативою звернення учасників справи до суду із позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов'язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи та подання такого документу через Електронний кабінет.

газета Приватний підприємець

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками