Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




18.12.2019

Данило Гетманцев: Проблема з податковою в людей у головах

Один з ідеологів податкових змін в Україні, ексрадник президента Володимира Зеленського, нардеп від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, доктор юридичних наук Данило Гетманцев розповів, чому переконаний, що протести ФОПів штучно роздуває великий бізнес, який використовує схеми ухилення від податків; як саме планує боротися із гральним та іншим незаконним бізнесом і чому вважає "кінець епохи брехні" не просто передвиборчим гаслом, а своїм професійним кредо.

Чому саме я "ускладнив" життя ФОПам?! Це все міфи, які створює великий бізнес, який для уникнення податків користується схемою із сотень ФОПів

– Ви не казали, а просто проспівали цей монолог. Дуже натхненно і палко, по-людськи ваші слова підкуповують. Якби не одне "але". Ви політик, хоч і новачок-політик. Я ці натхненні промови про боротьбу з корупцією років 20 чую від усіх у Верховній Раді. І щоразу ці палкі промови закінчуються одним і тим самим: наїздами на бізнес. Ви як автор відповідного законопроєкту взагалі ускладнили життя мільйонам маленьких ФОПів...

– (Різко перериває). Чому?! От скажіть: чим саме "ускладнив"?!

– Цитую знайомих ФОПників: "Тому що із запровадження касових апаратів нам доведеться вести касовий і товарний облік залишків прибуття-вибуття товарів. Тобто знадобляться послуги бухгалтера, це щонайменше 100 тис. грн на рік додаткових витрат".

– Ні, ні, ні! Це все міфи, які створює той самий великий бізнес, який для уникнення податків користується схемою із сотень ФОПів.

Як зараз у ФОПи здійснюють товарний облік? Наприклад, ви торгуєте біжутерією з розкладки. Як ви оприбутковуєте товар, що надходить вам для реалізації? Оприбутковуєте без документів, тому що переважно це контрабанда! Але ви ж за неї платите, у вас же з постачальником товарно-грошові відносини. Що ви робите? Ви кожну сережку поштучно або на вагу вписуєте в зошит: 10 сережок – за такою ціною, 20 брошок – за такою. Ви ж зараз усе ведете від руки в зошиті. І після цього розповідатимете, що не можете вести в електронному вигляді? Так вам для ведення зошит потрібен чи бухгалтер?

– Мені потрібно, щоб спрощенка, тобто спрощена система оподаткування, залишалася спрощенкою. А ви запроваджуєте новий важіль тиску на малий бізнес із боку податкової: будь-яка помилка в документах – і знову драконівський штраф.

– Побійтеся Бога! Проблема з податковою в людей у головах. Ви зараз ураховуєте свій товар у зошиті, а треба буде враховувати в електронній формі у безкоштовному додатку. Це ж спрощує вам облік – то в чому проблема? Я застав часи, коли на підприємствах примушували з бухгалтерських рахунків і калькуляторів переходити на комп'ютери. Це трагедія була для людей, але ж якось перейшли...

– Я правильно розумію, що обурення і протести численних ФОПів щодо запровадження РРО та інших ваших ініціатив стосовно малого бізнесу ви сприймаєте як штучно створену і роздмухувану кимось ситуацію?

– Якщо ви звернетеся до міжнародного досвіду – здивуєтеся, що країни (принаймні в Європі, ми вивчали історію питання) проходили через такі протести. З одного боку, їх підігріває великий бізнес, який зацікавлений у збереженні схеми із сотнями ФОПів для уникнення податків. З іншого боку, ці протести знаходять розуміння у власників реального малого бізнесу.

– Тому що?..

– ...будь-яке нововведення сприймають вороже, бо всі звикли до старого. Але якщо ти маєш 5 млн грн обороту, у чому проблема враховувати його в електронному вигляді через свій смартфон? Адже це працює всюди в цивілізованих країнах.

Повсюдна фіскалізація почалася в Європі з 2000-х і всюди проходила з протестами. А тепер спробуйте за кордоном купити ту саму біжутерію на розкладці без чека. Неможливо. Навіть більше, у них облік через касові апарати йде, а не через програми у смартфоні. У нас е-чек, і це величезний крок уперед.

Знову ж, це питання чесності! Думаю, всі згодні: великий бізнес не має користуватися єдиним податком, як малий. А тепер зверніть увагу на риторику адептів церкви "ой, ФОПів утискають!". Вони ж постійно користуються словосполученням "малий і середній бізнес": мовляв, влада пригнічує малий і середній бізнес. Але якщо цей бізнес середній, чому він має бути на єдиному податку? Це що, явка з повинною? Тобто у вас оборот не 5 млн грн на рік, як у малого бізнесу, а 25 млн, але ви однаково хочете єдиний податок?

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/publications/-getmantsev-hto-moja-politichna-dah-prezident-osobisto-1478557.html

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Tat 18.12.2019 10:26
Этот идиот не читал Податковий кодекс. Какой оборот 5 млн ??? Набрал 1 млн - неважно, нал это или безнал, и привет РРО. И еще. Как мы ведем свой учет - это не должно никого касаться. Мы ведем его для себя. А когда будет РРО - это полноценный учет товарных запасов с приходными накладными, которые кстати собираются сделать электронными. Как и электронный чек - продал товар, выписал накладную, и она по электронке ушла в налоговую. Так что не надо из нас делать дураков, рассказывая о либерализме.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
# Сергей 22 18.12.2019 19:36
"...Когда говорит он ложь, говорит свое, ибо он лжец и отец лжи.»
Евангелие от Иоанна гл.8 ст.44
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
# Пашаi 19.12.2019 07:47
Нужно сделать так, чтобы средний бизнес не стримился использовать ЕН, сделав адекватные налоги
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
# Виктор victorz 19.12.2019 07:50
И это нам говорит "говорящая голова", которая два раза утверждала что при оплате на безнал нужен чек, и два раза опровергал же свои слова?
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
# Виктор victorz 19.12.2019 07:52
И да будет известно сему пану, что ФОП не обящан! вести первичную бухгалтерию. А вот как нам вести свой складской учет - не его собачье дело.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 1314

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне