Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




24.12.2019

Міністр розвіяв міфи нового Трудового кодексу

Продовжуємо знайомитись із положеннями нового Трудового кодексу або, як вказує міністр Т.Милованов, законопроекту про працю.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства уже поділявся окремими статтями, які стосуються ознак трудових відносин та підстав для звільнення працівників.

На черзі – міфи та правда нового закону «Про підвищення зайнятості» (прим.авт. – незрозуміло чому міністр щоразу по-іншому називає законопроекти J ).

Міф 1. Будуть звільняти вагітних жінок, інвалідів, пенсіонерів і т.д.

ПРАВДА: Новий закон навпаки дозволяє вагітним працювати з дому та за гнучким графіком. Фактично йдеться про можливість працювати дистанційно і мати соціальні та інші гарантії працівника. Те саме стосується пенсіонерів та інвалідів, для яких є пропозиції на ринку, але застаріле законодавство не дозволяє встановити гнучкі умови роботи.

Міф 2. Новий закон скасовує безстрокове працевлаштування.

ПРАВДА: Безстрокові договори будуть. Як і договори на певний строк. Отже –це свобода вибору за домовленістю між роботодавцем і працівником. Зате тепер працівник зможе зафіксувати штраф чи компенсацію в разі порушення домовленостей з боку роботодавця. Або розмір матеріальної та моральної шкоди. Усе це має фіксуватися письмово і окремо для кожного працівника.

Міф 3. Новий закон дозволяє звільняти робітників без пояснення причин.

ПРАВДА: Роботодавці, насправді, давно знайшли лазівки для незаконного звільнення працівників. Маніпуляції з реорганізацією, фіктивні скорочення уже нікого не дивують – це тільки ширма для незаконних звільнень та тиску на працівників. За новим законодавством в разі звільнення працівника з ініціативи роботодавця останній повинен виплатити грошову компенсацію, розмір якої залежить від строку попередньої співпраці з працівником. А ще – працівник зможе звільнятися за власним бажанням без обов'язкового відпрацювання двох тижнів.

Міф 3. Буде встановлена примусова робота понад норму.

ПРАВДА: Буде збережена звична тривалість робочого тижня у 40 годин. Але можна домовлятися про гнучкий графік роботи. Наприклад, що частину робочого дня працівник працює віддалено, іншу частину – в офісі. Тривалість дня визначають взаємні домовленості, а час відпочинку між робочими змінами повинен бути не менше 12 годин. Для тих же, хто хоче працювати менше 40 годин на тиждень, буде можливість домовитися про оплату пропорційно. Також можна буде домовитися і про решту умов роботи.

Міф 4. Скасовуються усі пільги для окремих категорій.

ПРАВДА: Пільги залишаються. Для бійців АТО/ООС, вагітних жінок, мам/тат у декреті (до 3 років), осіб із інвалідністю та неповнолітніх. За мобілізованими до Збройних сил бійцями зберігається робоче місце та виплати на час служби.

Міф 5. Дозволяється викликати людину на роботу лише час від часу за копійчану платню.

ПРАВДА: Новий закон вводить поняття нефіксованого робочого часу. Тобто легалізує найм персоналу, чиї послуги потрібні нерегулярно. Наприклад, вантажників, майстрів з ремонту обладнання, додатковий персонал під час “завалу”, які зараз працюють повністю неофіційно і без гарантій. “Халтурка” перестане нею бути, бо працівник зможе поєднувати роботу на кількох підприємствах і обирати собі більш вигідні умови праці. А найкращих працівників роботодавці “заманюватимуть” кращими умовами і вищою оплатою.

Міф 6. Дозволять використовувати працю неповнолітніх.

ПРАВДА: Новий закон вводить поняття учнівських, строкових та інших гнучких форм трудових договорів. Нарешті буде вирішена проблема «щоб влаштуватися на роботу треба досвід, а де його взяти, якщо без досвіду ніхто не бере». Учні та студенти отримають легальну можливість знайти роботу і отримати підтвердження про це. Це буде можливим навіть тоді, коли  вони навчаються на денній формі.

Новий законопроект буде найближчими днями опублікований на сайті Мінекономіки.

За матеріалами: офіційної сторінки у мережі Facebook Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Т.Милованова.

Джерело: "Інтерактивна бухгалтерія"

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1302

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне