Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




15.01.2020

ФОП використав кошти на підприємницькі цілі з свого рахунку як фізособи — чи оштрафують його

Із 3 січня ФОПам дозволено використовувати кошти на власні потреби лише після їх перерахування із підприємницького рахунку на особистий рахунок як для фізособи. Цю вимогу внесли до п. 14 розділу І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 27.12.2019 р. № 162.  І вона вже наробила багато шуму серед ФОПів.

НБУ 11.01.2020 р. нарешті відреагував на численні запити підприємців і подав це у форматі запитань-відповідей.

На прохання прояснити, чи справді ФОПу для операцій, пов'язаних з власними потребами, треба перерахувати кошти з рахунку ФОПа на власний поточний рахунок фізособи, відкритий для власних потреб — в НБУ відповіли ствердно, так. Проте відмітили, що кошти з рахунку ФОПа на рахунок для власних потреб перераховують після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними (прим. авт. — але НБУ не пояснює, у якій формі та спосіб це підтвердження робити).

А ось із питанням санкцій, які передбачені за порушення розрахунків ФОПів, НБУ вказав, що це у компетенції ДПС.

Податківці 14.01.2020 р. розмістили роз’яснення у підкатегорії 107.04 "Запитання – відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua) щодо штрафів за використання коштів.  Однак  замість того, аби прояснити, чи штрафувати ФОПа за використання коштів із підприємницького рахунку на власні потреби, податківці відповіли на зворотне питання. Тобто, пояснили, яка відповідальність для єдинників, які скористаються рахунками, відкритими для власним потреб, на свої підприємницькі цілі.

Вони відмітили, що для операцій, пов’язаних із підприємницькою діяльністю, єдинники першої – третьої груп не можуть використовувати поточні рахунки фізосіб, які відкриті для їх власних потреб. Водночас питання із використанням поточних рахунків фізосіб знаходиться у правовому полі НБУ.

Однак це давно не новина для ФОПів. Прикро, що у ДПС не вказали, чи штрафуватимуть за операцію використання на власні потреби коштів із підприємницького рахунку. Маємо надію, що податківці все ж таки розмістять відповідь на це актуальне питання.

Разом з тим  варто зауважити, що ДПС не може встановлювати режими використання рахунків фізосіб та ФОПів, бо ця прерогатива за НБУ. Проте НБУ жодних санкції не вказав у своєму роз’ясненні.

Джерело: «Інтерактивна бухгалтерія»

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 6014

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне