Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




09.04.2020

Тимчасове cкасування ЄСВ та ПДФО для постраждалих галузей - можливість зберегти 2 млн робочих місць

В умовах вимушених обмежень діяльності значній кількості підприємств не вистачає коштів для виплати заробітної плати, обов’язкових платежів до Пенсійного фонду та податків із заробітної плати. За результатами опитування СУП, третина власників бізнесу (переважно мікро-), заявляють про падіння доходів на 90-100% з початку карантину. Ці ж підприємці вже звільнили до 50% штату співробітників. Власники малого та середнього бізнесу говорять про зменшення доходів на 25-50% порівняно з докарантинним періодом і вже звільнили від 10 до 25% працівників. Втрати прибутків великих підприємств становлять 10-25%, там прогнозується скорочення штату на 25% до кінця обмежувальних заходів.

За законодавством, для спрямування 1 млн грн на виплату заробітної плати, підприємство має сплатити:

-    220,0 тис. грн єдиного соціального внеску (22%) до пенсійного фонду;

-    180,0 тис. грн податку з доходів фізичних осіб (18%) до місцевого бюджету;

-    15,0 тис. грн військового збору (1,5%) до Державного бюджету).

Отже загальні витрати компанії складають 1,235 млн грн.

Працівникам у свою чергу видається 805,0 тис. грн або 66% від необхідної для сплати всіх податків суми.

В умовах зменшення виручки, по окремих видах бізнесу (туризм, ресторани, торгівля інші) податки «з’їдають» кошти бізнесу, які необхідні для виплати заробітної плати. 

До переліку найбільш кризових видів діяльності, які очікують значних збитків від запровадження обмежувальних заходів Уряду входять:

-    пасажирські перевезення, 

-    розважально-культурні  заклади (кінотеатри, театри, виставки тощо);

-    туризм; 

-    готелі; 

-    сфера громадського харчування;  

-    будівництво;

-    сфера надання послуг громадянам;

-    торгівля товарів не першої необхідності.

Згідно офіційних даних з Державного органу статистики, у зазначених галузях в Україні працює 1281 959 (в юридичних осіб) та 903 988 (у ФОПів) найманих працівників.

Сьогодні СУП закликає владу звільнити від сплати ЄСВ та ПДФО до кінця року увесь бізнес, який не скорочує персонал в умовах простою виробництва. Мета цієї ініціативи - не зекономити на фонді оплати праці, а дати можливість роботодавцям утримати робочі місця в період існуючої кризи.

За нашими розрахунками, у разі відміни ЄСВ та ПДФО для окремих видів діяльності, Уряд зможе:

1)    суттєво зменшити податкове навантаження 303,6 тис компаній та 1132,6 тис фізичних осіб - підприємців, які сьогодні здійснюють господарську діяльність у вказаних секторах економіки, які вже сьогодні відчувають негативний вплив карантину;

2)    фінансово підтримати більше двох мільйонів своїх громадян (1132,9 тис зайнятих в юридичних осіб та 903,9 тис у ФОПів);

3)    спрямувати збережені на сплаті податків та зборів кошти в сумі  3531,9 млн грн (2313,7 млн. грн. ЄСВ та 1218,2 млн грн. ПДФО) на мінімізацію негативного впливу карантину;

4)    створити передумови бізнесу для збереження 634,9 тис. робочих місць (436 тис. людей, які працюють у юридичних особах та 198,9 тис. людей працюючих у фізичних осіб – підприємців) із наявним рівнем заробітної плати у разі зменшення власних доходів.

На зекономлені гроші вищевказані галузі зможуть утримувати всіх найманих працівників протягом одного календарного місяця без проведення господарської діяльності (розрахунок зроблений по діючій мінімальній заробітній платі на час простою компанії) без необхідності скорочення штату працівників.

Джерело: СУП

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1001

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне