Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




03.06.2020

ПРО «СПЛЯЧИЙ» ЄСВ ДЛЯ ФОПів або «не все так склалося, як гадалося»

ПЕРШОДЖЕРЕЛО: ЗУ «Про внесення змін до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску …» щодо усунення дискримінації за колом платників податків» №592-IX від 13.05.2020р.

З КОЛИ НАБУВАЄ ЧИННОСТІ?

Норми про списання ЄСВ в силі «з дня, наступного за днем опублікування», тобто з 03.06.2020р. (а не з 01.01.2021р. як зазначають деякі експерти).

Важливо: саме з 03.06.2020р. починається перебіг 90-денного «пільгового» строку!

НА КОГО ДІЄ?

- «сплячі» ФОПи – тобто ті, що не здійснювали діяльність (відповідно не отримували дохід від ППД)

- «нульові» ФОПи – тобо ті, що подавали декларації без показників діяльності за умови, що нараховані суми не сплачені (добровільно або примусово) на момент набрання законом чинності і відомості про цих ФОПів містяться у держреєстрі!

КОЛИ НЕ ДІЄ?

- відсутність статусу ФОПа – наприклад, якщо діяльність була зареєстрована за часів «царя Гороха» (СПД-ФО ≠ ФОП), то інформація може бути відсутня у держреєстрі (хоча це дуже часто не заважає податківцям нараховувати ЄСВ); заяву про припинення подано до 03.06.2020р. (законодавець вважає, що ви поквапилися) …

- на момент набрання чинності законом нараховані ДПС суми були сплачені – і тут «ви поквапилися»

- від ППД отримано хоч гривню доходу (прибутку) за будь-який місяць з 01.01.17р. по 03.06.20р. – до питання про справедливість усієї цієї акції…

- після закінчення 90 днів з дня набрання чинності законом, тобто з 01.09.2020р. – як там кажуть: «гроші - час»?

- стосовно сум, що були/будуть нараховані платниками самостійно;

ДОДАТКОВІ РИЗИКИ:

- закон не діє на суми, що були/будуть нараховані за періоди з 03.06.2020р. до 31.12.2020р., а також за періоди 01.01.17р.-03.06.20р., але нараховані після набрання законом чинності – є така позиція, оскільки в тексті мова йде про суми, «несплачені станом на день набрання чинності Законом». Але, на наш погляд, це питання, відповідь на які деякі платники будуть шукати у судових органах.

- «збиткові» ФОПи не зможуть скористатись пільгою - є така вірогідність, оскільки навряд чи податківці погодяться зі зворотнім.

Отже, і це скоріш за все «судове» питання

- від штрафів за несвоєчасне подання звітів за періоди з 01.01.2017р. по сьогоднішній день ніхто не звільняв – судячи з усього приказка «з миру по нитці…» в цій ситуації буде працювати «на ура»

- ініціювання процедури списання «ЄСВшних» сум не зупиняють виконавчі процедури – весь цей час негативні аспекти наявності боргу діють у «всій красі»

- навіть не передбачені строки прийняття рішення про списання (закон передбачив лише 90 днів для подачі документів та 15 р.д. проведення «камералки») – це в доважок до пункту, що зверху

ЩО РОБИТИ?

- якщо на вас діє «ЄСВшна» нова "пільга" (див. вище умови) – все просто: подаєте пакет документів та вимагаєте списання… у випадку відмови – оскаржуєте!

Важливо: «ЄСВшні» камеральні перевірки проводяться у порядку, встановленому ПКУ (ст.13 ЗУ «Про ЄСВ…»). У свою чергу, «камеральний порядок» передбачає тільки аналіз даних, що зберігаються (опрацьовуються) у відповідних інформаційних базах та не уповноважує податківців на витребовування у платників додаткових документів/відомостей.

- суми нараховані і сплачені до 03.06.20р. – поміркуйте над оскарженням вимоги у судовому порядку (можливо, ви її офіційно не отримували + пам’ятайте про постанову ВС від 05.05.2020р. у справі №520/9891/19 (строк судового оскарження 3 місяці) та вимагайте повернення помилково (безпідставно) сплачених сум (статті 58 та 22 Конституції вам в допомогу).

- суми нараховані та не сплачені станом на 03.06.2020р., але про ФОП відсутня інформація у держреєстрі, або "сплячий" ФОП вже припинений, або в один з місяців ФОП отримав дохід (прибуток), або був найманим працівником, або мав пільги з ЄСВ … - оскаржуйте (для цього див. пост «ЄСВ У «СПЛЯЧИХ» ФОПів: 15 підстав для скасування нарахувань» за посиланням)

- «ЄСВшні» суми за періоди з 01.01.17 по 03.06.20р. нараховані після набрання законом чинності – оскаржуйте з підстав, зазначених вище + нагадуйте про те, що закон направлений на «усунення дискримінації»!

І взагалі, це точно закон про «усунення дискримінації за колом платників»?!

Андрей Тамошюнас

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1821

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне