Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




05.06.2020

Які правові проблеми стримують розвиток малого та середнього бізнесу в Україні?

Про перші результати проєкту "Дослідження правових потреб малого та середнього бізнесу".

Від розвитку малого та середнього бізнесу залежить економічний успіх будь-якої країни у цілому та добробуту переважної більшості громадян. За даними Державної служби статистики за 2018 рік кількість малих та середніх підприємств в Україні становила 99,9%. При цьому саме малий та середній бізнес (надалі - МСБ) забезпечував роботою 73,5% усіх працівників в Україні та виробив 61,8% обсягу реалізованих продукції.

Таким чином, МСБ в Україні становить основу економіки та від його розвитку залежить фінансовий стан майже ¾ працюючого населення України. Саме тому дуже важливо визначати та постійно відстежувати правові потреби МСБ для того, щоб усувати або зменшувати правові перешкоди, які заважають розвиватися МСБ.

Із зазначеною метою у кінці 2019 року в Україні розпочався проєкт «Дослідження правових потреб малого та середнього бізнесу», який здійснюється Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) у партнерстві з Гаазьким інститутом інновацій у праві (HiiL), у рамках Проєкту ЄС «Право-Justice» і за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Станом на сьогодні завершився перший етап, у рамках якого дослідницькою агенцією Info Sapiens було проведено 24 інтерв’ю з представниками МСБ у різних сферах: сільське господарство, виробництво та надання послуг. На основі цих інтерв’ю заплановане проведення опитування 800 представників МСБ у всіх регіонах України з метою визначення найбільш значущих та частих правових проблем, з якими стикається МСБ та які обмежують його розвиток.

Однак, навіть з 24 інтерв’ю вбачаються певні тенденції, які свідчать про значні проблеми, які не дають розвиватися бізнесу. Серед найчастіших проблем, які суттєво впливають на бізнес, представники МСБ згадали про рейдерство, проблеми з податковою службою та складність залучення кредитних коштів.

Окремо варто зупинитися, на рейдерстві, оскільки про такі випадки згадало 7 із 24 представників МСБ. З цією проблемою стикається середній бізнес або малий бізнес, який за кількістю працівників або доходами дуже близький до середнього бізнесу. Попри те, що визначення рейдерства є надзвичайно широким, оскільки, у це поняття вкладають будь-яке зазіхання на їхній бізнес, все ж можна виокремити певні тенденції цього явища.

У будь-якому випадку це явище пов’язане із роботою правоохоронної системи держави, оскільки: 1) або самі представники правоохоронних органів здійснюють тиск (блокують діяльність підприємств через арешти виробничих комплексів, виїмку основних засобів підприємства тощо); 2) або правоохоронна система виявляється нездатною захистити бізнес від протиправних посягань третіх осіб. У результаті найбільш ефективним захистом виявився самостійний фізичний захист бізнесу та надання розголосу події, а не звернення до правоохоронної системи держави.

Також варто зазначити, що судова система не розглядається підприємцями як ефективний інструмент вирішення спорів. В першу чергу це пов’язано із занадто тривалими термінами розгляду справ. Іншим аспектом є невпевненість у тому, що судове рішення буде виконано. Зокрема, згадуючи про іншу суттєву проблему для бізнесу — відносини з податковою службою (переважно щодо блокування податкових накладних та відшкодування ПДВ), респонденти зазначили про проблеми невиконання податковими органами судових рішень, які набрали законної сили. Таким чином, навіть первинний етап дослідження показує, що для забезпечення розвитку МСБ в Україні потрібні реформа правоохоронних органів та судової системи з метою забезпечення: 1) оперативного реагування на порушення, з якими стикається МСБ; 2) забезпечення виконання судових рішень (у першу чергу самими державними органами), де стягувачем є МСБ; 3) забезпечення покарання осіб (у першу чергу правоохоронців), які вчинили злочини відносно МСБ.

Іван П’ятак

Адвокат, старший аналітик кампанії "ЧЕСНО. Фільтруй суд!"

Джерело

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1148

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне