Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




15.06.2020

Що потрібно знати вкладникам збанкрутілих банків: ФГВФО

Міф 1 – Вклади в банках не гарантуються, в разі банкрутства банку вкладник втрачає все

Реалії:

Вклади в Україні гарантуються – цифри говорять самі за себе

За роки існування Фонд уже виплатив вкладникам неплатоспроможних банків гарантоване державою відшкодування на загальну суму понад 94 млрд грн. Зараз Фонд продовжує виплачувати гроші вкладникам тих банків, ліквідація яких ще не закінчилася. Фонд гарантує відшкодування вкладів усім вкладникам в банках-учасниках, якими є всі банки України, окрім АТ «Ощадбанк». У разі визнання банку неплатоспроможними Фонд обов’язково виплатить гарановане відшкодування вкладникам такого банку, адже це є однією із основних його функцій, визначених законом.

Нагадаємо, що гарантії Фонду поширюються на кошти фізичних осіб і ФОП, розміщені на депозитах і поточних рахунках. Гранична сума відшкодування в Україні сьогодні становить 200 000 грн незалежно від кількості рахунків у вкладника в одному банку.

Зауважимо, що існує, визначений Законом про систему гарантування вкладів фізосіб, перелік видів вкладів, які не відшкодовуються Фондом. Зокрема, це стосується коштів, підтверджених ощадним депозитним сертифікатом на пред’явника, вкладів у банківських металах, коштів пов’язаних з банком осіб. Повний перелік можна знайти не лише у законі, а й у Довідці про систему гарантування вкладів, яку банк має обов’язково надати вкладнику перед підписанням договору.

Якщо ж вклад більший за виплачуване Фондом відшкодування або, якщо вклад не підпадає під гарантії, вкладник стає кредитором і повинен заявити свої вимоги на повернення коштів. Виплати кредиторам не гарантовані і здійснюються за рахунок коштів від продажу активів банку, а сума надходжень від продажу залежать від якості цих активів.

Джерело: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1021

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне