Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




02.07.2020

Як ідея перетворюється на бізнес: три історії випускників n.cubator

Молоді підприємці – про просування сувенірів з «живого» паперу, автомобільних аптечок і мовних курсів

Навесні 2020 року – в розпал карантину – платформа з розвитку підприємництва n.cubator запустила пілотну інкубаційну програму Adventure|easy start. Курс призначався для студентів і випускників вишів, які бажають створити власну справу, але не знають про підводні камені на шляху від ідеї до прибуткової компанії.

«Ключові перешкоди при створенні нового бізнесу – страх почати і відсутність розуміння перших кроків. За даними бюро Bureau of Labor Statistics, тільки в США перші два роки не переживає майже половина нових компаній. Дуже важливо, щоб підприємці отримували максимальну підтримку і допомогу на початку своєї діяльності», – раніше пояснював Mind співзасновник n.cubator Дмитро Швець.

Фішка Adventure|easy start – не стандартні лекції з менеджменту та маркетингу, а фокусування на навчанні через дію і симуляційні бізнес-гри. Такий підхід допомагає ефективніше засвоювати матеріал і набувати практичних навичок.

Спочатку засновники планували запустити офлайн-навчання в Києві. Але карантин вніс свої корективи. Програму «перевели» в онлайн, що дозволило пройти бізнес-курс студентам з інших міст країни.

Adventure|easy start стартувала на волонтерських засадах: засновники n.cubator профінансували її самостійно, з допомогою менторів та викладачів. Студенти отримали гранти на навчання, а автори найкращого проєкту – фінансування для старту бізнесу.

Нещодавно цей 9-тижневий інтерактивний курс завершився. Засновники платформи незабаром планують запустити другу програму для найманих працівників, які мріють створити власний бізнес. А Mind розповідає про три проєкти перших випускників, у яких великі шанси перетворити свої ідеї на прибутковий бізнес.


Greender

Суть продукту. Ви коли-небудь пробували подарувати «друге життя» використаним паперовим пакетам або стаканчикам: виростити з них квіти, лікарські трави та інші рослини? Засновниці Greender, киянки Дарія Сингаєвська та Марія Мовчан сподіваються, що ця ідея захопить багатьох українців.

Вони хочуть створювати щоденники, стаканчики, пакети з «живого» паперу. «Це матеріал з інкорпорованим насінням, що перетворюється на справжню рослину після посадки в землю. Спостерігаючи за звичками людей, ми вирішили, що варто міняти споживчу культуру. Найефективніше це можна зробити, реорганізуючи повсякденність», – пояснює виникнення ідеї запуску продукту Дарія Сингаєвська.

І уточнює, що технологія виготовлення такого паперу вже існує за кордоном: «Але ми в пошуках «ідеальної форми», тому плануємо її вдосконалити. Зокрема, хочемо виготовляти паперові стаканчики таким чином, щоб вони могли проростати без поливання. На міських газонах «гуляє» багато сміття, що могло б перетворюватися на рослини».

Як виглядатиме виробництво? Дівчата не планують створювати власний цех. Вони хочуть замовляти виготовлення продукції з «живих» матеріалів на сторонньому виробництві.

Хто цільова аудиторія? Підприємниці сподіваються, що ядром цільової аудиторії у В2С-сегменті стануть люди 22–45 років, які переймаються проблемами навколишнього середовища. У В2В – кафе, компанії, яким цікава нестандартна промо- та сувенірна продукція, а також екологічні співтовариства і політичні партії.

Як просуватимуть продажі? Дівчата вже створили сайт і сторінку в Instagram. «Запустимо там рекламу. Також плануємо відвідувати презентації та виставки ековідкриттів року», – уточнює Дарія Сингаєвська.

Обсяг інвестицій. Зараз дівчата в пошуку зацікавлених інвесторів. Для старту їм потрібно 30 000 грн (на матеріали, маркетинг, організаційні витрати).


QuickHelp

Суть продукту. Засновники QuickHelp, кияни Євген і Вероніка Коротичі хочуть випускати якісні автомобільні аптечки. «Коли шукали цей товар для своєї сім'ї, зрозуміли, що якість і комплектуючі переважної більшості аптечок на ринку України не відповідають світовим стандартам і завдяки їм неможливо надати необхідну допомогу людям. У нас з'явилося бажання створювати продукти, які дійсно рятуватимуть життя», – пояснюють автори проєкту.

QuickHelp включатиме:

  • аптечку з підібраним лікарем складом за українськими і міжнародними стандартами;
  • сервіс нагадувань і регулярних оновлень аптечки, безкоштовну доставку всією територією України;
  • зрозумілі друковані та відеоінструкції (другу можна буде подивитися за QR-кодом на аптечці);
  • сертифікат зі знижкою на проходження курсів домедичної допомоги.

Перед стартом проєкту підприємці провели опитування потенційних клієнтів і з'ясували, що далеко не всі споживачі знають, що має входити до складу аптечки, як часто потрібно оновлювати препарати тощо. «Термін зберігання аптечки встановлюється за найменшим терміном придатності її складових і повинен бути не менше 6 місяців. У середньому більшість препаратів можуть зберігатися до 2 років. Люди можуть використовувати частину з них і забути доповнити аптечку або ж зберігати її в місцях, де вона сильно нагрівається. У такому випадку аптечку потрібно міняти щороку. Ми пропонуємо клієнту зареєструватися через QR-код і вибрати, як часто (раз на півроку, рік або два) і через який канал (SMS, email, дзвінок і т. д.) йому буде зручно отримувати нагадування про оновлення аптечки», – розповідають Євген і Вероніка Коротич.

Як виглядатиме виробництво? Зараз підприємці шукають постачальника якісних сумок для аптечок (вже розглянули кілька варіантів). «З часом плануємо запустити власний пошив сумок і комплектувати аптечки перевіреними матеріалами. Спочатку хочемо протестувати продажі, отримати відгуки клієнтів і в разі збільшення обсягів орендувати склад, найняти фасувальників і збільшувати масштаби виробництва», – зазначають автори проєкту.

Хто цільова аудиторія? Пара сподівається, що їх продукт «зайде» кільком цільовим групам. У В2В-сегменті розраховують залучити підприємства з корпоративним парком авто, які піклуються про безпеку співробітників, а також компанії, що захочуть купувати аптечки для подарунків своїм партнерам/співробітникам.

«У B2C нашою ЦА стануть люди, які потрапляли в ДТП або були їх свідками і усвідомлюють необхідність мати якісну аптечку, яка може реально врятувати життя. За статистикою патрульної поліції, в середньому з 1 січня по 31 травня 2020 року щодня в Україні відбувалося 400 ДТП, травмувалися 70 і гинуло 8 осіб. Також наша ЦА – ті, хто можуть і не мати авто, але хочуть зробити подарунок його власнику – родичу, другу, колезі», – розповідають Євген і Вероніка Коротичі.

Як просуватимуть продажі? У В2В-сегменті підприємці хочуть безпосередньо пропонувати свій продукт клієнтам. А у B2C організувати онлайн-продажі. «При нарощуванні обсягів плануємо просувати аптечки через аптеки, автомагазини, господарські гіпермаркети, АЗС і маркетплейси (Rozetka, Prom.ua та т. д.)», – уточнюють автори проєкту.

Обсяг інвестицій. Проєкт став переможцем програми n.cubator і виграв грант 30 000 грн для старту. «Плюс плануємо залучити власні кошти. При нарощуванні обсягів розглядатимемо можливість залучення інвестицій у розмірі 270 000–300 000 грн», – резюмують підприємці.


Speak Easy 

Суть продукту. Speak Easy – освітня платформа для вивчення англійської, корейського та польської мов.

Як просували? Ще у 2016 році студентки з Кропивницького Світлана Козлова, Наталія Гаваза і Ксенія Германович запустили проєкт на волонтерських засадах. У рідному місті зареєстрували ГО «Мовний центр «Говорити легко» і стартували з пілотним проєктом для тестування потреб ЦА – безкоштовними курсами польської мови в Центрі національних культур «Єдина родина». Поступово додали курси вивчення інших мов. Почали брати участь у різних заходах для залучення молоді.

«Перші роки ми придивлялися, освоювали ринок, моніторили запити споживачів. З квітня 2020 року розпочали працювати як прибуткова організація. Хоча не менше 15% заходів залишилися некомерційними: наша місія – зробити освіту якісною, практичною і доступною», – пояснює Світлана Козлова.

Хто цільова аудиторія? Проведення безкоштовних занять і опитування для з'ясування потреб ЦА на базі ЦДПУ ім. В. Винниченка допомогли дівчатам більш чітко сегментувати курси для різних цільових груп.

«У нас займаються школярі, студенти та дорослі до 45 років. Польську вивчають для роботи, переїзду за кордон або подорожей. Англійська в основному цікавить студентів для підготовки до іспитів і пошуку перспективної роботи. Корейську вивчають старшокласники та студенти. Ця мова набирає популярність завдяки перспективі отримання якісної вищої освіти і кар'єрного зростання в Південній Кореї», – пояснює Світлана Козлова.

Як відбудовуються від конкурентів? На ринку мовних курсів – безліч гравців. «Звичайно, ми не єдині в цій ніші. Є чимало класних компаній з досвідом у цій сфері. Вважаю, наші переваги в розробці унікальної програми з викладачем під індивідуальні потреби клієнта або групи, клієнтоорієнтованості й лояльності», – сподівається Світлана Козлова.

За її словами, сильнішими їх зробив і карантин: «Нам довелося оперативно переформатуватися. Раніше 90% занять були офлайн у групах до семи осіб. Зараз організовуємо індивідуальні та групові заняття в месенджерах. Намагаємося створювати корисний і цікавий контент (публікації, відео, конкурси, сторіс) для користувачів Instagram і Facebook.

Що далі? Восени 2020 року дівчата хочуть запустити онлайн-платформу, на якій можна буде сканувати рівень знання мови користувача і відповідно до його цілей, часу, бюджету пропонувати на вибір різні програми навчання.

«Плануємо запрошувати до співпраці установи середньої та вищої освіти, а також українські бізнеси для проведення спільних заходів, корпоративного та індивідуального навчання. Надалі хочемо масштабувати проєкт через франшизи по містах України. А у 2025 році спробуємо вийти на іноземний ринок», – розповідає Козлова.

Необхідний обсяг інвестицій. Дівчата запустили проєкт на особисті заощадження. «Зараз шукаємо інвестиції від 100 000 грн: для комплексного розвитку необхідно оплачувати рекламу, оренду приміщення, друковані матеріали, роботу викладачів», – резюмує співзасновниця Speak Easy.

ЄВГЕНІЯ ПІДГАЙНА

Джерело: Mind.ua

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 777

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне