Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




22.07.2020

Олександр Банчук: У Вінницькій та Дніпропетровській областях буде реалізовано пілотний проєкт з впровадження моделі Барнахус для захисту дитини під час слідства

20 липня 2020 року відбулось установче засідання робочої групи щодо реалізації пілотного проєкту по впровадженню моделі Барнахус в окремих регіонах України, створеної при Міжвідомчій координаційній раді з питань правосуддя щодо неповнолітніх, діяльність якої координується Міністерством юстиції України.

У засіданні робочої групи взяли участь представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, суддівського корпусу, правоохоронних органів, міжнародних та громадських організацій.

«Захист прав дітей, що контактують із законом, у якості обвинуваченого або свідка потребує особливої уваги з боку держави. Це є одним із пріоритетних напрямів в роботі створеної Кабінетом Міністрів України Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, яка спрямована на захист прав дітей, що контактують із законом», - про це під час засідання повідомив заступник Міністра юстиції, Голова Міжвідомчої координаційної ради Олександр Банчук.

Він також зазначив, що коли дитина піддається насильству, ряд різних суб’єктів, включаючи соціальні служби, медичні заклади, правоохоронні органи, прокурорів та суддів, зобов’язані сприяти дотриманню прав дитини та діяти в найкращих її інтересах. Якщо ці суб’єкти не працюють разом, дитина проходить через ряд установ та має неодноразові бесіди (опитування) з різними особами, в різних місцях та у поєднанні з різними методами збору інформації. Як наслідок – покази дитини можуть бути дискредитовані, а сама дитина підлягає повторній травматизації.

Для захисту дітей, які постраждали або були свідками протиправних дій, під час кримінального розслідування та судових процесів необхідно застосовувати конкретні заходи та надавати комплексні та скоординовані послуги.

Барнахус («дім для дітей») – це безпечне середовище для дітей, яке об’єднує відповідні служби під одним дахом у цілях забезпечення для дитини узгодженої та ефективної реакції та недопущення повторного травмування під час слідства та судових проваджень.

Отож, основна суть моделі полягає у тому, щоб уникнути повторної травматизації дитини та бути ефективними у вибудовуванні системи її захисту шляхом забезпечення співпраці між відповідними судовими, соціальними та медичними працівниками в дружньому для дитини середовищі – окремому облаштованому для цих цілей приміщенні.

У різних національних контекстах створено різні типи послуг за моделлю Барнахус, залежно від правових систем, соціальних структур, культурних традицій та професійної практики.

На зустрічі обговорювали питання співпраці на національному та місцевому рівнях щодо реалізації пілотного проєкту по впровадженню моделі Барнахус у Вінницькій та Дніпропетровській областях.

Наприкінці зустрічі Олександр Банчук підкреслив: «Важливо, щоб система за принципом Барнахус мала можливість працювати й після закінчення строку пілоту, вже за підтримки місцевих органів влади. Сильна політична воля, відповідне залучення зацікавлених сторін та наявність дійових осіб, які налаштовані на зміни, є необхідними передумовами для створення та ефективного функціонування моделі Барнахус в Україні. Тож, сподіваємось на плідну співпрацю!»

Дана ініціатива впроваджується за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Джерело: Міністерство юстиції України

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 676

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне