01.09.2020

Кабмін удосконалив порядок ліцензування для підприємців

Діє Порядок формування і ведення ліцензійного реєстру

Кабмін затвердив Порядок формування і ведення ліцензійного реєстру.

Відповідна постанова № 755 від 26 серпня 2020 року набрала чинності 29 серпня.

Порядок визначає організаційні засади формування та ведення ліцензійного реєстру, а також перелік відомостей, що містяться в ньому.

Ліцензійний реєстр формується та ведеться органом ліцензування в електронній формі окремо за кожним видом господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, з урахуванням вимог Закону "Про захист персональних даних".

У ліцензійному реєстрі містяться відомості про:

1) суб'єкта господарювання, якому видано ліцензію (юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців);

2) вид господарської діяльності або частину виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню і який має право провадити ліцензіат на підставі ліцензії;

3) підставу прийняття, дату прийняття і номер рішення про видачу ліцензії (із зазначенням найменування, місцезнаходження, ідентифікаційного коду органу ліцензування, який видав ліцензію);

4) строк дії ліцензії (у разі встановлення строку дії ліцензії законом);

5) місце провадження ліцензіатом виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню (зокрема, дата внесення відомостей про місце провадження виду господарської діяльності);

6) матеріально-технічну базу, що використовується ліцензіатом для провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню (в разі наявності в ліцензійних умовах вимог до такої бази);

7) підставу прийняття, дату прийняття і номер рішення органу ліцензування про переоформлення ліцензії;

8) підставу прийняття, дату прийняття і номер рішення органу ліцензування про зупинення дії ліцензії повністю або частково (із зазначенням назви частини виду господарської діяльності, яка зупиняється), дату набрання ним чинності; місце провадження діяльності, в якому зупиняється провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню;

9) строк зупинення дії ліцензії повністю або частково;

10) підставу прийняття, дату прийняття і номер рішення органу ліцензування про відновлення дії ліцензії повністю або частково (із зазначенням назви частини виду господарської діяльності, яка відновлюється); місце провадження діяльності, в якому відновлюється провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню;

11) підставу прийняття, дату прийняття і номер рішення органу ліцензування про анулювання ліцензії повністю або частково (із зазначенням назви частини виду господарської діяльності, на провадження якого анулюється ліцензія), дату набрання ним чинності; місце провадження діяльності, в якому припиняється провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, у разі анулювання ліцензії частково;

12) підставу прийняття, дату прийняття і номер рішення органу ліцензування щодо розширення або звуження провадження виду господарської діяльності ліцензіатом із зазначенням частини виду господарської діяльності, яку він розширив або звузив; місце провадження діяльності, в якому провадитиметься діяльність у разі розширення виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, або місце провадження діяльності, в якому припиняється діяльність, у разі звуження виду господарської діяльності ліцензіатом;

13) оскарження ліцензіатом рішення органу ліцензування до суду;

14) рішення суду із зазначенням результату розгляду оскаржуваного рішення органу ліцензування;

15) визнання ліцензії недійсною у разі скасування ліцензування виду господарської діяльності;

16) рішення суду про визнання ліцензії недійсною (за наявності) із зазначенням дати і номера;

17) дату і номер повідомлення спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування про прийняття скарги ліцензіатів на дії (бездіяльність) органу ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування до розгляду із зазначенням інформації про зупинення рішення органу ліцензування, що оскаржується;

18) дату прийняття і номер рішення органу ліцензування про скасування прийнятого ним рішення на підставі розпорядження спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування про розгляд скарги, суду;

19) прізвище, ім'я, по батькові посадової особи, що внесла запис до ліцензійного реєстру.

Відомості, внесені до ліцензійного реєстру, зберігаються у структурованому вигляді; дані документів зберігаються у зручній для візуального сприйняття формі.

Орган ліцензування вносить до ліцензійного реєстру визначені відомості на підставі прийнятих рішень, а також інформації, що надходить до органу ліцензування відповідно до Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності" та ліцензійних умов.

Відомості вносяться органом ліцензування в такі строки:

про рішення, прийняті органом ліцензування, крім рішень про залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду, відмову у видачі ліцензії, - наступного робочого дня після їх прийняття;

про місця провадження ліцензіатом виду господарської діяльності, на який отримано ліцензію (у тому числі дата внесення таких відомостей); про оскарження ліцензіатом рішення органу ліцензування до суду; про рішення суду із зазначенням результату розгляду оскаржуваного рішення органу ліцензування - наступного робочого дня після надходження до органу ліцензування таких відомостей;

про повідомлення спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування про прийняття скарги ліцензіатів та дії (бездіяльність) органу ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування до розгляду із зазначенням інформації про зупинення рішення органу ліцензування, що оскаржується, - у день надходження такого повідомлення;

про орган ліцензування, який видав ліцензію (найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код), - у день внесення до ліцензійного реєстру відомостей щодо видачі ліцензії.

Відомості, що містяться в ліцензійному реєстрі, є відкритими та загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків і паспортних даних).

Програмне забезпечення ліцензійного реєстру забезпечує зберігання відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців протягом 75 років з дати внесення запису про анулювання ліцензії. Після закінчення 75-річного строку інформація підлягає знищенню.

Передача відомостей, що містяться в ліцензійному реєстрі, для відображення у кабінеті користувача Єдиного державного веб-порталу електронних послуг здійснюється відповідно до Порядку організації електронної інформаційної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів.

Ліцензійний реєстр розміщується на офіційному веб-сайті органу ліцензування.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками