Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




01.10.2020

Книгу відгуків та пропозицій скасовано. Але ще невідомо, з якої дати!

Нарешті з’явився текст ще червневого наказу Мінекономіки, яким скасовується обовязок ведення Книги відгуків та пропозицій. Розглянемо чим пропонується її замінити, та дізнаємось, коли це буде

Нагадаємо, що минулого року Кабмін за ініціативою Мінекономрозвитку скасував обов’язок мати в наявності Книги відгуків та пропозицій у куточку споживача, а на початку цього року було запропоновано її повне скасування (про це ми писали тут).

І ось Мінекономіки наказом від 16.06.2020 р. №1130 скасовав Інструкцію від 24.06.1996 р. №349, якою була затверджена форма та порядок застосування Книги відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства.

Крім того необхідність наявності Книги відгуків виключається з наступних нормативних документів:

  • правил комісійної торгівлі непродовольчими товарами №37;
  • правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі №369;
  • правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією №353/2157;
  • правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства №680/6968;
  • правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами №185;
  • правил продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями №1181/14448;
  • правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами №104.

Все це добре, але…

Згідно з його текстом, наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Але коли це буде, наразі невідомо. Проте, як тільки це відбудеться, ми про це обовязково повідомимо. Отже, слідкуйте за нашими новинами!

І що на заміну?

На заміну книги відгуків суб’єкти господарювання повинні забезпечити наявність на видному та доступному місці куточка покупця, у якому розміщується інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу, адреси і номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів.

Відповідно до цього, покупець для захисту своїх прав може:

  • звернутися до Держпродспоживслужби, на Урядову телефонну гарячу лінію, до Державної фіскальної служби, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суду тощо;
  • залишити відгук або пропозицію у мережі Інтернет;
  • надіслати звернення як в паперовому, так і електронному вигляді (посилання на електронне звернення) за контактною інформацією, що розміщена на офіційному сайті Держпродспоживслужби у розділі «Зв'язки з громадськістю» підрозділ «Звернення громадян».

І ще трохи змін..

Також цим наказом встановлюється, що за рішенням суб’єкта господарювання інформація про товари може містити поряд із текстом, викладеним державною мовою, його переклад мовою національних менших або іншими мовами.

Для тих суб’єктів господарювання дрібнороздрібної торгівельної мережі, що використовують засоби вимірювальної техніки при продажу товару встановлюється вимога, що така техніка повинна бути у справному стані, проходити повірку в установленому законі порядку та мати повірочне тавро.

Окрім цього, працівники пунктів дрібнороздрібної торгівельної мережі повинні мати документи на товари, одержані для продажу, якщо це передбачено законодавством.

Торкнуться зміни і продажу алкогольних напоїв та тютюнової продукції. З Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі виключається заборона продажу таких товарів. Водночас уточнюється, що продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у такій дрібнороздрібній торговельній мережі здійснюється відповідно до вимог законодавства.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1236

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне