Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




23.07.2009

Асоціація платників податків України має намір оскаржувати в суді Розпорядження Кабінету Міністрів України № 757

Асоціація платників податків України має намір оскаржувати в суді Розпорядження Кабінету Міністрів України № 757

Асоціація платників податків України має намір оскаржувати в суді Розпорядження Кабінету Міністрів України № 757 від 1 липня 2009 року «Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів)». Асоціація переконана, що дане Розпорядження суперечить чинним нормам законодавства та необґрунтовано збільшує податковий тиск.

«Уряд не вперше приймає підзаконні нормативні акти, які прямо суперечать існуючим нормам законів України. Раніше уряд намагався коригувати Закони своїми Постановами, цього разу – це вже взагалі Розпорядження», - напередодні наголосив Василь Матійчик, Перший віце-президент АППУ.

Василь Матійчик зазначив, що прийнятий урядом документ - суперечливий, адже в першій частині Кабінет Міністрів намагається навести лад із базою платників податків, створивши електронний реєстр осіб, пов'язаних з платниками податків (засновників, керівників, головних бухгалтерів). При цьому друга частина Розпорядження повністю суперечить нормам діючого законодавства.

Зокрема, це стосуються пункту Розпорядження, де зазначено, що платники податку на додану вартість декларують суму податкового кредиту у період виникнення податкового зобов'язання. Проте дату виникнення права на податковий кредит визначає виключно Закон України від 3 квітня 1997 року № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість». Закон ніяким чином не ставить дату виникнення податкового кредиту у залежність від дати виникнення податкових зобов’язань.

«Уряд знову перевищує свої повноваження, цим самим він вносить ще більше суперечностей у ситуацію навколо податку на додану вартість. Замість того, аби вирішити проблему з невідшкодованим ПДВ, Кабінет Міністрів створює ще більше перепон діяльності платників податку на додану вартість», - зазначає Василь Матійчик.

Крім того, у тому ж другому пункті Розпорядження йдеться, що у разі встановлення органами державної податкової служби факту виписки податкових накладних, згідно з якими не задекларовано (не сплачено) податкові зобов'язання, обсяг яких за оподаткованими операціями перевищує суму, визначену підпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України «Про податок на додану вартість», реєстрація платників податку на додану вартість анулюється.

Анулювання реєстрації платників податку на додану вартість відбувається виключно у випадках, вказаних в пункті 9.8 та статті 9 Закону України «Про податок на додану вартість». Випадку, вказаного у Розпорядженні №757, у Законі не передбачено. Натомість штрафні санкції за не включення податкової накладної до декларації і заниження податкового зобов‘язання по сплаті ПДВ до бюджету передбачено статею17 Закону України від 21 грудня 200 року №2181 «Про Порядок погашення зобов‘язання платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

У разі, якщо Уряд не перегляне своє рішення щодо ухвалення Розпорядження № 757 від 1 липня 2009 року «Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів)», та не відмінить його, Асоціація платників податків України буде оскаржувати його в суді.

Довідка:

Асоціація платників податків України створена у 1998 році. Вже понад 10 років є помічником та надійним партнером підприємців. Основним завданням Асоціації є формування взаємної відповідальності між державою та платником податків, адже від того, наскільки добре будуть налагоджені партнерські стосунки між державою та підприємцем-платником податків в значній мірі залежить успіх української економічної політики. Одним з головних напрямків роботи Асоціації є проведення масово-роз‘яснювальної роботи серед платників податків щодо податкового законодавства та підвищення суспільного статусу платника податків за допомогою проведення семінарів, круглих столів з актуальних питань законодавства. АППУ надає кваліфіковану, і найголовніше – оперативну допомогу у веденні та оформленні господарської діяльності, розробці оптимальних господарських схем, а також допомагає у вирішені конфліктних ситуацій, які можуть виникнути в процесі здійснення підприємницької діяльності з податковими та іншими контролюючими органами.

Источник: www.vlasnasprava.info

Поделиться:

Количество просмотров: 2776

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне