16.11.2020

У Харкові на акцію протесту проти карантину вихідного дня вийшло близько тисячі людей – що вимагали

Влада області лише пообіцяла передати пропозиції до уряду

Із черпаками проти карантину вихідного дня. До Харківської облдержадміністрації вийшло близько тисячі людей, вони страйкують проти заборони працювати у вікенд. Кажуть, карантин на вихідних остаточно вб'є їхній бізнес. Адже вихідні були чи не єдиною можливістю заробити. Чи піде влада на компроміс, дізнавалася кореспондентка "5 каналу" Оксана Нечепоренко.

Щоб приїхати до харківських єнотів, родина з Первомайська подолала майже 100 кілометрів. Про унікальний заклад, де можна випити каву та погратися з тваринками, дізналися нещодавно.

"Завтра карантин вихідного дня, хотіли встигнути показати дітям єнотів. Я працюю в будні дні, а вихідні у мене і для покупок, і для прогулянок, і для всього. Тепер це вихідні і для прогулянок на свіжому повітрі", – каже Яна Долгіх, відвідувачка кафе.

Заради цієї поїздки 13-річна Ліза пропустила тренування з бігу. Та, каже, емоції були того варті. "Враження чудові, тільки ця зараза стягнула мою маску! Взяв роздер ще", – говорить Ліза Долгіх, відвідувачка кафе.

"У них є своя місцева активна акція протесту проти карантину. Вони завжди намагаються забрати маску й роздерти на дрібні клапті", – розповідає Ольга Зацепіліна, адміністраторка кафе.

За лічені хвилини єноти Ліза та Барт обстежують знімальну групу та намагаються відібрати камеру й мікрофон. Весняний карантин тваринам дався важко, розповідає адміністраторка закладу Ольга Зацепіліна. Єноти впали у депресію та погладшали. Без відвідувачів тваринам не вистачає активності.

Напередодні вихідних адміністрація кафе вирішує, чи варто працювати на виніс. Весняний локдаун тут змогли пережити завдяки поступкам орендодавця. Нині ж кафе під загрозою закриття.

"Ми в основному намагаємося триматися на вихідних, днями якраз, тому що в цей час приходять більше людей. І протягом усього дня приємно насправді. І в фінансовому плані це дуже рятує", – говорить Ольга Зацепіліна, адміністраторка кафе.

Майже тисяча працівників, яким від завтра також не можна працювати, з тарілками та черпаками вийшли до Харківської облдержадміністрації.

"Карантин вихідного дня нас остаточно вб'є, бо наші заробітки – тільки у вихідні дні. У будні дні мі, на жаль, не можемо нічого заробити. Дотримуємося всіх санітарних норм, платимо справно податки", – розповідає Тетяна Боріна, працівниця кінотеатру.

"По буднях всі працюють, ввечері люди хочуть відпочити – плюс вихідний. Я вважаю, що потрібно працювати", – каже Вікторія, працівниця ресторану.

Через нові заборони в Харкові без роботи може опинитися понад 40 тисяч людей. Кажуть, готові дотримуватися всіх заходів безпеки, аби лиш працювати.

"Якщо держава накопичила в собі досить якийсь резерв, то ми виступаємо за повний локдаун. Закривається на два-три тижні. Це врятує наш бізнес. Локдаун з усіма фінансовими механізмами – закон по оренді, компенсація підприємцям", – говорить Микола Кузенко, співорганізатор акції.

Свої вимоги протестувальники напередодні акції передали голові облдержадміністрації. Утім, влада області лише пообіцяла передати пропозиції до уряду, бо їхні рішення не можуть суперечити урядовим. Ресторатори ж погрожують: якщо до них не дослухаються, працюватимуть попри заборону.

Оксана Нечепоренко, В'ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал"

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками