Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




23.11.2020

Для підтримки підприємців в умовах локдауну потрібно 20 млрд грн щомісяця, але грошей немає - економіст Кухта

У разі введення в Україні жорсткого локдауну на підтримку підприємців потрібно буде щомісяця витрачати близько 20 млрд грн.

Про це в ефірі телеканалу Україна 24 заявив ексзаступник міністра економіки України Павло Кухта.

«На місяць така підтримка підприємців у галузях, по яких б'є локдаун, це близько 20 млрд грн. Цих грошей зараз немає в бюджеті України. Там грошей на межі, щоб виплачувати пенсії та зарплати», — сказав він.

На думку Кухти, єдиний вихід із ситуації — швидко розблокувати програму МВФ й отримати фінансування.

«Але там час іде не на дні, а на години й, здається, цей час втрачено. До кінця грудня ми фізично не встигнемо. Думаю, що раніше січня, за найкращого сценарію, ми це не можемо отримати, а з огляду на те, що світові ринки сплять, то й січень, швидше за все, втратимо», — відзначив економіст.

Минулого тижня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив в Верховній Раді, що Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства разом з Мінфіном обраховують можливості секторальної підтримки окремих галузей економіки «і під час карантину вихідного дня, і в подальшому».

Постанову про карантин вихідного дня Кабмін ухвалив 11 листопада. Вона передбачає, що з 00:00 години суботи до 00:00 години понеділка кафе й ресторани не можуть приймати відвідувачів. Їм дозволено працювати тільки навиніс. Також у цей час не мають працювати ТРЦ, фітнес-центри, розважальні й інші заклади. Робота продуктових магазинів, аптек, заправок (без зон харчування), закладів торгівлі, 60% площі яких займають продуктові магазини, дозволена. За даними ЗМІ, проти карантину вихідного дня виступило троє членів Кабміну: міністр культури й інформполітики Олександр Ткаченко, голова МВС Арсен Аваков і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Мери низки українських міст заявили, що не виконуватимуть рішення Кабміну. Міський голова Львова Андрій Садовий назвав карантин вихідного дня «дурістю» і пообіцяв подати до суду на уряд.

Бізнес також категорично проти нових обмежень. Підприємці, зокрема, проводили протестні акції, хоча прем'єр-міністр Денис Шмигаль і заявив, що «уряд готовий підставити їм плече». У Європейській Бізнес Асоціації зазначили, що «жорсткого локдауну країна не витримає і, цілком ймовірно, нас може очікувати кризова і «холодна» зима. Голова української ради торгових центрів, операційний директор Budhouse Group Максим Гаврюшин заявив, що через карантин вихідного дня роздрібний товарообіг у країні може скоротитися на 30−40%, а ТРЦ не дорахуються 12−15 млрд гривень виторгу.

За даними компанії Poster, 14−15 листопада (перші вихідні, коли діяв карантин) українські заклади громадського харчування втратили близько 27% обороту. Всього з моменту введення обмежень в березні цього року обороти ресторанів впали на 81% порівняно з докарантинними показниками, відзначають в компанії.

Редактор: Тетяна Літвінчук

НВ

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 738

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне