16.12.2020

Типові порушення з боку платників податків, виявлені при перевірках

У Головному управлінні ДПС у Харківській області проведено засідання Податково-фінансового комітету Харківського офісу Європейської Бізнес Асоціації. У заході взяли участь: в.о. начальника ГУ Лілія Катеринська, заступник начальника ГУ Ірина Сагайдак, начальники профільних підрозділів служби та провідні податкові експерти і керівники підприємств й організацій регіону.

Ірина Сагайдак розповіла присутнім щодо проведення податкових перевірок у Харківській області у 2020 році. Окремо зупинилась на прикладах типових порушень з боку платників податків. Зокрема виявлені порушення стосувались:

- завищення податкового кредиту по податку на додану вартість внаслідок проведення операцій по взаємовідносинам з платниками, які мають ознаки фіктивності (відсутні за юридичною адресою, не мають чисельності працівників, основних фондів, тощо);

- завищення валових витрат по вищезазначеним операціям, внаслідок чого занижується фінансовий результат до оподаткування по податку на прибуток;

- відсутності ліцензії на зберігання пального;

- порушення встановленого порядку ведення обліку товарних запасів за місцем зберігання;

- незабезпечення використання режиму програмування кодів УКТ ЗЕД при продажу для підакцизних товарів;

- не перерахування, несвоєчасне або неповне перерахування податку на доходи фізичних осіб та військового збору під час виплати доходів податковими агентами;

- неподання звітності податковими агентами з єдиного соціального внеску у разі відсутності виплати заробітної плати за умови наявності трудових відносин.

Лілія Катеринська відповіла на питання щодо адміністрування податків, зокрема, податку на додану вартість, особливостей нарахування ЄСВ.

З окремими доповідями виступили Смердов Віталій – партнер Crowe Mikhailenko, директор палати податкових консультантів, голова Податково-фінансового комітету EBA Kharkiv, та Романов Михайло — співзасновник Партнер групи компаній the Owners, партнер Crowe Mikhailenko.

Представники юридичного управління ДПС у Харківській області навели огляд судової практики щодо податкових спорів.

Головне управління ДПС у Харківській області

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками