Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




06.01.2021

Уряд дозволив продавати додатково побутову хімію та пресу під час локдауну, решту товарів — лише через доставку

Рішення про перенесення строків локдауну Кабмін не приймав

Доволі гучна історія з тим, що під час січневого локдауну українці зможуть законно купляти тільки харчі та товари найпершої необхідності, а решта можливо лише заказувати через інтернет, отримала своє продовження. Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні 5 січня конкретизував перелік товарів, дозволених до продажу під час локдауну. Про це постійний представник КМУ у Верховній Раді народний депутат Василь Мокан повідомив телефоном в ефірі одного з українських телеканалів.

Варто зауважити, що засідання уряду 5 січня відбулося в закритому режимі й точних відомостей про нього ще нема, хоча зазвичай на Урядовому порталі заздалегідь оприлюднюється порядок денний засідання та проєкти актів, що виносяться на розгляд КМУ, до того ж урядове засідання транслюють через Ютуб-канал. Цього разу зрозуміти про проведення у вівторок засідання КМУ можна було лише з того, що частина новин на Урядовому порталі від 5 січня стосувалася ухвалених рішень КМУ, до того ж з'явився текст постанови КМУ № 1 від 05.01.2021 р. - про деякі питання розслідування випадків смерті окремих категорій медичних працівників.

Отже, Василь Мокан сказав, що на позачерговому засіданні Кабміну 5 січня рішень щодо нових дат локдауну не приймалося. За ініціативи голови МОЗ Максима Степанова було конкретизовано перелік товарів, які можуть підпадати під заборону продажу на час локдауну. Нардеп зазначив: "Під час локдауна можна буде без проблем придбати товари першої необхідності. Це продукти харчування, лікарські засоби, засоби гігієни, засоби зв'язку, вироби медичного призначення, корми для тварин, насіння рослин. Всі інші товари - це у формі доставки або на виніс, у формі інтернет-замовлень". За словами В. Мокана "було добавлено можливість продажу побутової хімії і друкованої преси. Ці зміни МОЗ сьогодні додав до списку товарів, які можна придбати". А також МОЗ ще повинно озвучити перелік дозволів та заборон перед локдауном.

Безумовно, дозвіл на придбання побутової хімії та друкованої преси знімає частину питань до організації торговельного процесу під час локдауну, але не вирішує усіх питань, які прозвучали до уряду за останню добу. Приміром щодо лампочок, автозапчастин, шкарпеток, батарейок, дитячих товарів та товарів для навчання тощо. Мешканці столиці та великих міст, принаймні теоретично, можуть замовити собі це дистанційно (хоча не у всіх є на це кошти, технічна можливість чи достатній рівень комп'ютерної обізнаності), але в невеликих містечках і селах це може бути серйозною проблемою протягом локдауну.

Або ж заборона виявиться недієвою й підприємці продовжать торгувати відповідними товарами і не дистанційно, наражаючись на небезпеку штрафів.

Водночас і супермаркети та магазини, які можуть працювати під час локдауну, досі не отримали від когось з органів влади чіткого алгоритму своїх дій щодо товарів, якими не можна торгувати "напряму" під час локдауну: або ці товари взагалі не повинні виставлятися, або покупців обмежувати в доступі до них у торгових залах, або ж заблокувати можливість оплати за них. А без оперативних і чітких відповідей вітчизняний бізнес і надалі лихоманитиме.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1358

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне