Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




06.01.2021

Мінекономіки пояснило на прикладах нові правила розрахунку середньої зарплати для відпускних

Починаючи із 12 грудня середню зарплату для відпускних обчислюють за оновленими правилами. Із цієї дати працюють зміни до Порядку № 100, які внесені постановом КМУ від 09.12.2020 р. № 1213.

Тепер Мінекономіки видало роз’яснення щодо порядку обчислення середньої зарплати у зв’язку з набранням чинності постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1213.

По-перше, якщо дата початку події, з якою пов’язаний розрахунок середньої зарплати, відбулася до 11.12.2020 року (включно), то застосовують попередні правила із Порядку № 100. Якщо ж дата початку події, з якою пов’язаний розрахунок середньої зарплати, припадає на 12.12.2020 року і пізніше, то необхідно застосовувати положення Порядок № 100 з урахуванням змін, внесених постановою № 1213.

Практично це означає, що середній заробіток для відпусток, які починаються із 12.12.2020 року, рахуємо за новими правилами.

По-друге, виключено норму щодо застосування коефіцієнту коригування при обчисленні середньої зарплати при підвищенні тарифних ставок (посадових окладів) у розрахунковому періоді чи у періоді збереження середньої зарплати.

Тобто, у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів), наприклад з 1 січня 2021 року, всі виплати, які враховують при обчисленні середньої зарплати враховують у тому розмірі, в якому вони нараховані без застосування коефіцієнта підвищення тарифних ставок (посадових окладів).

При цьому, підстав для перерахунку середньої зарплати, яка зберігалася за працівниками до 12.12.2020 року і була нарахована з урахуванням коефіцієнтів підвищення тарифних ставок (посадових окладів), немає, але в подальшому її розмір коригуватися не буде.

Також в роз’ясненні наведено приклади розрахунку:

– середньої зарплати виходячи з виплат за два календарні місяці роботи працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців;

– середньої зарплати, якщо в розрахунковому періоді нараховувалися премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період;

– середньої заробітної плати, виходячи з посадового окладу чи розміру мінімальної зарплати.

"Інтербух"

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1559

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне