Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




18.02.2021

Нацбанк постановив розкривати виконавцям дані про суми коштів на рахунках боржників

НБУ прийняв постанову, відповідно до якої банки будуть відкривати виконавцям дані про номери рахунків боржників та суми на них.

Нацбанк постановив розкривати виконавцям дані про суми коштів на рахунках боржників Банки мають надавати державним виконавцям та приватним виконавцям інформацію стосовно номерів рахунків, відкритих боржником у банку, а також суми коштів, які наявні на таких рахунках.

Відповідна вказівка міститься у постанові Нацбанку від 12.02.2021 року. Нижче наводимо її текст.

Також ми писали, що НБУ встановив вимогу для банків щодо необхідності перевіряти повноваження особи, яка самостійно доставила до банку розрахункові документи на примусове списання чи стягнення коштів з рахунків клієнтів, документів на арешт чи зняття арешту з коштів.

Це дасть можливість уникнути випадків прийняття банком вказаних розрахункових документів від осіб, які не мають повноважень на такі дії. Порядок встановлення повноважень кожен банк самостійно визначатиме у своїх внутрішніх документах.

Відповідну вимогу містить постанова Правління Національного банку України від 28 січня 2021 року № 10 «Про внесення змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», що набирала чинності з 30 січня 2021 року.

Нагадаємо, що доставляти до банків документи на примусове списання чи стягнення коштів з рахунків клієнтів, а також на арешт або зняття арешту з коштів на рахунках клієнтів мають повноваження державні та приватні виконавці, представники чи повірені приватного виконавця, слідчі, представники суду тощо.

Також нагадаємо, що «Судово-юридична газета» раніше оприлюднювала факти блокування всіх без винятку карткових рахунків громадян, які стали стороною виконавчого провадження.

Причиною блокування карткових рахунків називають здійснення виконавчих дій державним або приватним виконавцем.

Ми публікували відповідь НБУ на запит «Судово-юридичної газети» з цього питання.

Так, згідно відповіді, яку ми отримали від НБУ, аpeшт на майно a6o кошти банку, що знаходяться на його рахунках, та на кошти та інші цінності юридичних абo фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за постановою державного виконавця, приватного виконавця чи рішенням суду про стягнення коштів a6o про накладення арешту в порядку, встановленому законом.

Зупинення власних видаткових операцій банку за його рахунками, а також видаткових операцій за рахунками юридичних a6o фізичних осіб здійснюється в разі накладення арешту, а також в інших випадках, передбачених договором, законом про фінансовий моніторинг та іншими законами, a6o умовами обтяження, предметом якого є майнові права на грошові кошти, що знаходяться на банківському чи кореспондентському рахунку.

Зупинення видаткових операцій здійснюється в межах суми, на яку накладено арешт, крім випадків, коли арешт накладено без встановлення такої суми або коли інше передбачено договором, законом чи умовами такого обтяження.

При цьому в НБУ підкреслили, що законодавство передбачає арешт на рахунку наявної суми коштів з одночасним повідомленням про це органу/виконавця, який надіслав документ про арешт коштів, про недостатність коштів для його виконання.

З наведеного вбачається, що у випадках, про які раніше «Судово-юридична газета» неодноразово розповідала, відсутні законні підстави для зупинення фінансових операцій. Проте відповідальності за це порушення законодавства жодна особа не понесла.

Офіційно опубліковано 15.02.2021

Правління Національного банку України

П О С Т А Н О В А

12 лютого 2021 року

м. Київ

№ 18

Про внесення змін до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці

Відповідно до статей 7, 15, 56 Закону України “Про Національний банк України”, статті 62 Закону України “Про банки і банківську діяльність” та з метою вдосконалення порядку зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці Правління Національного банку України постановляє:

Унести до пункту 3.10 глави 3 Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою Правління Національного банку України від 14 липня 2006 року № 267, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 03 серпня 2006 року за №935/12809 (зі змінами), такі зміни:

1) пункт після абзацу першого доповнити новим абзацом другим такого змісту:

“Інформація стосовно наявності та/або стану рахунків боржника повинна містити номери рахунків, відкритих боржником у банку, а також суми коштів, які наявні на таких рахунках.”.

У зв’язку з цим абзаци другий – восьмий уважати відповідно абзацами третім – дев’ятим;

2) в абзаці третьому слова “в абзаці першому” замінити словами “в абзацах першому та другому”.

Юридичному департаменту (Владислав Бедненко) після офіційного опублікування довести до відома банків України інформацію про прийняття цієї постанови.

Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Голова

Кирило ШЕВЧЕНКО

Інд. 18

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталья Мамченко

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1301

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне