19.03.2021

ЄС представив ковід-паспорт. Як він працюватиме

В Євросоюзі з'явиться єдиний цифровий сертифікат вакцинації від коронавірусної інфекції COVID-19. Європейська комісія визначилася зі змістом і функціями документа, відомого як зелений паспорт.

Передбачається, що він буде діяти щонайменше до завершення пандемії. Прихильники ковід-паспортів сподіваються повернути життя на континенті в нормальне русло. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Не підстава для дискримінації

Багато європейців досі залишаються замкненими на карантині в своїх країнах. 17 березня Єврокомісія представила довгоочікувані пропозиції щодо уніфікації національних документів про вакцинацію. Ще на січневому саміті ЄС лідери європейських країн схвалили ідею дотримуватися єдиного підходу до видачі сертифікатів про вакцинацію.

Суть пропозиції Єврокомісії полягає в тому, щоб країни ЄС ухвалили єдину форму цифрового зеленого сертифіката і дозволили громадянам одна одної, які отримали такі сертифікати, подорожувати без обмежень.

"Тепер, коли темпи вакцинації в Європі зростають, нам потрібна перспектива повернення до фундаментального права на свободу пересування і подорожей в Європі", - сказав лідер найбільшої в Європарламенті фракції Європейської народної партії Манфред Вернер.

Єврокомісія внесла свою пропозицію в Європарламент, який проведе дебати про сертифікат і прийме якесь рішення, але як поставляться до ідеї єдиного сертифіката окремі країни ЄС, за якими в підсумку буде останнє слово у вищому органі ЄС - Єврораді, поки прогнозувати важко.

У ковід-паспортів є як прихильники, так і противники. За такий документ виступають країни, чия економіка сильно залежить від туристичного сектора.

Однак деякі держави на чолі з Францією вважають, що такі документи приведуть до дискримінації, витоку даних, та й все ще невідома тривалість імунітету після вакцинації.

Відповідаючи на претензії скептиків, Єврокомісія заявила, що відсутність сертифіката не повинна бути причиною заборони на в'їзд, цей документ повинен лише бути підмогою в координації боротьби з пандемією. Тому ЄК вирішила не використовувати слово "паспорт".

Єврокомісія попередила, що її план не варто сприймати як захід, який "заохочує" жорсткість обмежень на свободу пересувань, введених у відповідь на пандемію коронавірусу.

Однак цей проект не відкидає ймовірності того, що власники сертифікатів все одно можуть зіткнутися з необхідністю дотримуватися карантину або проходити тестування, - їм навіть можуть відмовити у в'їзді в країну.

"За допомогою цього сертифіката ми сподіваємося допомогти країнам-членам відновити свободу пересування безпечним і довірчим способом", - зазначила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Зелений сертифікат може містити відразу три різні документи:

• сертифікат вакцинації від коронавірусу
  • підтвердження того, що людина перехворіла на COVID-19 і видужала
  • зроблені негативні тести на SARS-CoV-2

Крім того, в сертифікаті будуть вказані ім'я, дата народження власника і дата видачі документа, а також мінімальний обсяг даних, що дозволяє забезпечити взаємне визнання документа в країнах ЄС.

Закарпаття за вакцину РФ. У Словаччині політкриза

У проекті документа йдеться, що всі дані, які містяться в цьому документі, будуть мати "дуже високий" ступінь захисту, і додається, що тільки відповідні органи в приймаючих країнах - а також транскордонні транспортні служби - зможуть використовувати особисті дані для перевірки статусу вакцинації, результатів тестування або даних про перенесене захворювання.

У Єврокомісії пояснюють, що об'єднали три види сертифікатів, аби не допустити дискримінації людей, які поки не отримали можливості вакцинуватися.

Крім того, є люди, які не зможуть зробити щеплення з медичних міркувань або ж просто не захочуть цього робити. У Брюсселі наголосили, що вакцинація як була, так і залишиться в ЄС добровільною.

При цьому COVID-паспорт буде видаватися людині, щепленій будь-якою вакциною. В ході розробки документа члени Євросоюзу дотримувалися різних позицій з питання про те, який препарат може давати право на отримання сертифіката - після того, як такі країни ЄС, як Угорщина, дозволили використання російських і китайських вакцин до схвалення Брюсселем.

Компроміс буде виглядати наступним чином: країни Євросоюзу отримають право самостійно визнавати вакцини, в тому числі російські і китайські, і видавати сертифікати людям, щепленим такими вакцинами. Це означає, що країни, які залежать від туризму, отримають можливість дозволяти їм безперешкодний в'їзд.

Але при цьому, наприклад, громадянин Угорщини, вакцинований російським Супутником V, отримає право на в'їзд в іншу країну ЄС без обмежень тільки в тому випадку, якщо ця країна теж визнала цю вакцину.

Сертифікат можна буде завантажити на смартфон. Для тих же, у кого немає сучасних мобільних пристроїв або хто не хоче цифровий варіант, зможе отримати документ в паперовій формі.

Головним елементом сертифіката буде QR-код, за допомогою якого можна буде перевірити справжність сертифікату. Термін дії сертифіката поки не визначений.

На початку березня в Китаї стартувала програма видачі електронних сертифікатів здоров'я для міжнародних подорожей. Це перший випадок в світі, коли країна ввела обов'язкове отримання паспортів вакцинації для міжнародних поїздок.

При цьому, китайський ковід-паспорт є перепусткою виключно зовнішнього користування, в Китай ніяк не можна в'їхати без дотримання всіх запобіжних заходів, і найближчим часом ситуація навряд чи зміниться. Про це детально в матеріалі Тотальний контроль.

Варто зазначити, що наявність щеплення від COVID-19 - це не гарантія того, що людина безпечна для оточуючих. Вакцинований все ще може бути безсимптомним носієм коронавірусу.

Всесвітня організація охорони здоров'я неодноразово виступала проти коронавірусних паспортів. Одна з причин - достеменно невідомо, скільки зберігається імунітет, що з'явився після вакцинації. Друга причина - вакцин занадто мало.

Джерело

Additional Info