Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




27.04.2021

Борг стягнути буде легше — запрацювала система автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках

Як інформує Мін'юст, 6 квітня набрав чинності наказ цього міністерства, що стосується автоматизованого арешту коштів на рахунках боржників. Йдеться про наказ від 23.03.2021 р. № 1061/5. Ним затвердили Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках. Його положення поширюються на усі категорії виконавчих документів, які передбачають стягнення коштів з боржників-фізичних та юридичних осіб. Також затвердили зміни до Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів.

Головний результат оновлення - тепер факт наявності банківських рахунків у боржника, їх номери, суми залишків на них - усе це банки, що підключені до Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП), повідомляють Мін'юсту в електронному режимі. А відтак ця інформація стає відома державним та приватним виконавцям.

АСВП забезпечує обробку даних про боржника та вносить відомості про нього до Єдиного реєстру боржників (ЄРБ). Автоматично арештовувати можуть кошти тих українців, які потрапили до ЄРБ. В основному за борги за несплату аліментів, штрафи за порушення ПДР та борги перед комунальними установами. Процедура автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках може застосовуватися до всіх боржників-фізичних осіб, внесених до ЄРБ. Станом на 13 квітня 2021 року кількість фізичних осіб, дані щодо яких внесено до ЄРБ, становить 5 582 004 (при цьому кількість осіб у реєстрі постійно змінюється).

Виконавець може розпочати примусове виконання рішення на підставі виконавчих документів, визначених ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження". Під час виконання цих виконавчих документів про стягнення коштів, додаткове рішення суду для застосування автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках, а також для отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках, не потрібне.

Своєю чергою, Андрій Гайченко, заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби, зауважив: "Факт наявності банківських рахунків у боржника, їх номери, суми залишків на них - усе це банки, що підключені до Автоматизованої системи виконавчого провадження, повідомляють Мін'юсту в електронному режимі. За такою ж системою електронної взаємодії відбуватиметься і списання коштів за борги після арешту рахунків. Це в десятки разів пришвидшить процес виконання справ".

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 575

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне