Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




29.04.2021

Як консалтинг від Дія.Бізнес допомагає українським підприємцям трансформувати бізнеси?

Амбіція Мінцифри — перетворити Україну на країну підприємців. Для цього спрощуються бюрократичні процеси та впроваджуються сучасні онлайн-сервіси, спілкування бізнесу з державою стає максимально зручним.

В Україні протягом року реалізовується масштабний проєкт із розвитку підприємництва Дія.Бізнес.

Онлайн-складова проєкту — портал, що допомагає у створенні, розвитку та масштабуванні бізнесу. Це one stop-shop з безкоштовними онлайн-консультаціями для підприємців, безкоштовною онлайн-школою для підприємців, шаблонами документів, сервісами і програмами підтримки підприємців, бізнес-ідеями, кейсами українських підприємців, картою підтримки бізнесу в регіонах тощо. Більше 500 000 українців вже скористалися цим порталом.

Офлайн-втіленням проєкту є мережа центрів Дія.Бізнес — сучасні, комфортні та прогресивні локації, де підприємці можуть отримати безкоштовні консультації фахівців, взяти участь в освітніх подіях, протестувати свою продукцію перед виходом на ринок.

В 2020 році були відкриті центри підтримки підприємців Дія.Бізнес у Харкові та Миколаєві, а також центр для студентів і майбутніх підприємців Дія.Бізнес у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Новий пілотний формат безкоштовного консалтингу від Дія.Бізнес запустили у Черкасах в березні 2021 року, а відкриття повномасштабного центру Дія.Бізнес у Черкасах заплановане на 2022 рік. Відкриття центрів Дія.Бізнес в Одесі, Ужгороді, Кривому Розі, Кременчуці, Бучі заплановані влітку 2021 року. Такі центри планують відкрити в кожному місті України з населенням більше 50 тисяч.

Одна з унікальних послуг Дія.Бізнес — безкоштовний консалтинг підприємців малого та середнього бізнесу. На порталі доступні вже більше 55 видів консультацій: з маркетингу, продажів, фінансів, пошуку інвестицій, юридичної підтримки та інших напрямків.

Говоримо з п’ятьма підприємцями, які отримували послугу безкоштовного консалтингу від Дія.Бізнес і змінили свої бізнес-підходи. Запитуємо, які труднощі вони мали в бізнесі і чому консалтинг — це можливість зробити крок уперед.

Катерина, власниця школи іспанської мови. Пройшла первинну консультацію та консультацію з продажів від Дія.Бізнес

У мене невелика школа іспанської мови, яка працює другий рік. Спочатку я працювала одна — викладала, вела бухгалтерію, клієнтський сервіс, сторінки в соціальних мережах, розробляла рекламні кампанії й налаштовувала таргетовану рекламу. Але з часом кількість студентів подвоїлася, в школі почали з’являтися інші працівники, і я відчула брак системних знань та необхідність у налагодженні роботи кожного з відділів зокрема.

Останні роки я багато навчалася — проходила дистанційні курси, відвідувала вебінари, брала участь у різних тематичних клубах і марафонах. Але у багатьох моментах виникали труднощі із застосуванням теоретичних знань на практиці.

Наприклад, кейси шкіл англійської мови максимально наближені, але в той же час у багатьох моментах відрізняються, зважаючи на набагато нижчий попит на іспанську мову, іншу аудиторію й мотивацію студентів.

Коли я дізналася про можливості проєкту Дія.Бізнес, то відразу ж зацікавилася й записалася на первинну консультацію. Чесно кажучи, я не очікувала такої залученості та фідбеку. За 30 хвилин ми окреслили всі проблеми школи, визначили їх пріоритетність і за кілька годин після консультації я вже отримала дорожню карту для їх вирішення.

У документі було близько 30 посилань на матеріали (статті, документи, курси), що допомогли мені глибше вивчити кожне питання, проаналізувати свою ситуацію й підготуватися до наступних консультацій.

Зокрема, перша консультація у мене була з написання дієвих скриптів продажів, адже в школі ми саме зараз налагоджуємо роботу відділу продажів. Ця консультація допомогла розібратися мені з етапами й техніками продажів та змінити погляд на продажі загалом, змінивши фокус з «продати» на «допомогти знайти», що, впевнена, якісно покращить спілкування з потенційними клієнтами. Також я отримала зразок скрипта для освітніх курсів, за яким зараз прописуємо вже наші скрипти.

У мене заплановані ще 5 консультацій, є матеріали для підготовки до кожної і загалом я більше не почуваюся розгубленою в морі теорії, а відчуваю підтримку і впевненість у тому, що все роблю правильно. Дуже раджу спробувати кожному, хто займається улюбленою справою і вчиться робити це якісно й ефективно.

Кирило, власник інтернет-магазину. Пройшов первинну консультацію та консультації з маркетингу та продажів

Основна сфера діяльності мого бізнесу одяг та взуття (інтернет-магазин).

Основний запит до Дія.Бізнес — це неправильне використання каналу продажів, від бізнесу до поточного клієнта. Одним словом, незакриття продажів.

Тобто, коли клієнт замовляв товар на сайті чи через чат-бот в Facebook/Instagram і запитував про наявність товару, я відповідав — «на жаль, на сьогоднішній день немає цього розміру. Очікуйте на сайті чи на сторінці в Facebook».

А повинен був відповідати так: «Добрий день, на жаль, цього товару немає зараз у наявності, але ми обов’язково повідомимо вас в особисті повідомлення про поновлення цього розміру».

Я не розумів — чому товар так мало купують? Виявляється, я просто не завершував прямі продажі, і в цьому була основна проблема побудови системи продажів. На всі ці запитання мені відповів експерт Дія.Бізнес, і я одразу почав змінювати стратегію щодо прямих продажів товару до самого клієнта. Все вдалося.

Павло Чернишов, CEO «RamosesX». Пройшов первинну консультацію з фандрайзингу, отримав юридичну підтримку

Я живу поруч із центром підтримки підприємців Дія.Бізнес у Харкові, і коли ще робили ремонт, мене зацікавила вивіска і я прийшов на відкриття. Менеджери проєкту розповіли мені детальніше про послуги та можливості центру. Вдома я прочитав більше інформації на сайті про те, що це центр для підприємців і для тих, хто має власну ідею. «З цього можна розпочати», — вирішив я.

Якщо є ідея — можна прийти сюди і отримати детальні рекомендації, як її втілити в життя. Зручність полягає ще в тому, що консультації надають або власники бізнесу, або ті, хто працюють з бізнесом. Круто, що вони розповідають про реальні підводні камені, які існують на шляху реалізації проєкту.

Я прийшов з ідеєю, яка стосується IT-напрямку — запобігання випадкової втрати смартфону або його крадіжки. Ідея була прикольна. Спочатку я пішов на первинну консультацію. Потім на другу — з грантів. Потім — юридичну.

Після цього я відвідав освітню подію у центрі про маркетинг. Саме тоді в центрі були представники харківського муніципального Start-Up центру, і коли вони почули про мій проєкт — вони запросили на свою подію. На цій події мій проєкт змінився і я працював з ним вже там. На сьогодні він знаходиться в головному офісі Samsung і Huawei.

Нестеренко Володимир, засновник сервісу FillMyBot, СМО платформи побутового фрілансу ChiqChaq UA. Пройшов первинну консультацію, юридичної підтримки, консультацію з податкового обліку та консультацію з продажів

Приблизно рік тому я задумався про створення власного бізнесу. В мене була ідея, розуміння, що я хочу отримати, стабільний MVP та повна відсутність розуміння юридичних та бухгалтерських аспектів роботи.

Впродовж місяця я намагався розібратися з останніми питаннями, але навіть вибрати правильний КВЕД виявилось скоріше квестом, ніж легкою та зрозумілою задачею. Сфера моєї діяльності сильно відрізняється від кав’ярень та інтернет-магазинів, про котрі написана переважна більшість статей та роз’яснень.

Потім дізнався про відкриття центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Харкові, де є безкоштовний консалтинг із актуальними для мене темами.

На той момент питань у мене стало ще більше, і найголовнішим з них було «з чого почати і що робити далі?». Тож я зареєструвався на сайті Дія.Бізнес і записався на першу консультацію.

Спочатку мене дивувало, що між мною і потрібною консультацією є обов’язкова «первинна консультація», бо ж я і так знав, з якої теми хотів би поспілкуватись. Але в її ході я зрозумів і її важливість, і навіщо вона потрібна. На первинній консультації я сформулював свій запит, консультант зібрав мені персональну дорожню карту з описом і посиланнями на консультації, котрі мені допоможуть. Консультація зайняла всього 30 хвилин.

На наступній консультації я вже спілкувався з юристом, отримав досить детальний чек-лист з переліком дій, котрі треба було зробити для правильного старту проєкту і попередження можливих помилок. Окрім цього, ми ще розібрали кілька цікавих ситуацій з практики, котрі теж допомогли краще зрозуміти, як працює система.

Потім, згідно з дорожньою картою, я відвідав консультацію з податкового обліку для підприємців-початківців. Тут я дізнався про те, які все ж КВЕДи вибрати, які є обмеження та особливості, як правильно вести та оформлювати документацію і багато іншого. Досі користуюсь замітками з тієї консультації.

Ще однією корисною була консультація зі створення скриптів продажів. За годину ми з консультантом виявили основні помилки в процесі продажів мого бізнесу, розібрались, як їх можна виправити та оптимізувати процеси в цілому. І, як і в інших випадках, я вийшов з гіркою посилань та референсів, котрі досі перечитую, щоб краще зрозуміти процеси.

Тож, у підсумку, я не тільки отримав відповіді на питання «з чого почати і що робити далі»,, а й поглибив знання у різних сферах, перестав побоюватись податкових перевірок та зрозумів, як працює податкова система. За результатами, довелося змінити багато чого у бізнес-процесах, але це призвело до явно помітних покращень.

Особлива користь ще й у тому, що консультантами працюють люди з досвідом роботи у відповідних сферах.

Антон, співзасновник мережі сервісних центрів з ремонту техніки «Pronto». Отримав первинну консультацію, юридичну підтримку, консультацію з податкового обліку, фандрейзинг, просування бізнесу в соціальних мережах та аукціони в системі ProZorro

Коли я вирішив, що хочу відкрити фірму, у мене був список питань, тому вирішив звернутись у Дія.Бізнес за допомогою, щоб мені пояснили що та як робити.

По-перше, я отримав первинну консультацію, де я ознайомився з напрямками проєкту та дізнався, чим саме він може мені допомогти.

Важливим для мене було розуміння оподаткування: як правильно відкрити фірму, як і яку звітність подавати. І в цьому мені допомогла консультація з податкового обліку для початківців. Це дало фундамент у розумінні оподаткування нашої фірми.

Наступним кроком була консультація про особливості реєстрації юридичної особи. Розібрали відкриття фірми через державний реєстратор. Консультант допомогла зі статутом підприємства, правильно складати договори, зокрема, договір оренди.

Актуальною була консультація про просування бізнесу в соціальних мережах. Ми розібралися, як запускати таргетовану та контекстну рекламу. Також оформили консультацію про аукціони в системі ProZorro, де ми знайшли нові можливості на майбутнє, і, звичайно скористалися консультацією з фандрейзингу. Там ми дізналися про гранти, пошук інвесторів і просування своєї ідеї за межами України. Я і думати не міг про таке, але це виявляється можливо.

Зараз ми вже на фінальній стадії оформлення документів і готуємося до старту.

bit.ua

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1027

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне