Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




30.04.2021

Підприємець на загальній системі оподаткування може включити до складу витрат вартість поточного ремонту використаних у господарській діяльності лише тих основних засобів, які підлягають амортизації

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, відповідно до підпункту 177.4.5 пункту 177.4 статті 177 Податкового кодексу України до складу витрат фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування не включаються:

  • витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою – підприємцем;
  • витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;
  • витрати на придбання та утримання земельних ділянок, об'єктів житлової нерухомості, легкових автомобілів;
  • документально не підтверджені витрати.

Водночас, згідно з п.п. 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 Податкового кодексу зазначені підприємці мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

При цьому амортизації підлягають витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів та витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на проведення поточного ремонту та ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Не підлягають амортизації такі основні засоби:

  • земельні ділянки;
  • об’єкти житлової нерухомості;
  • легкові автомобілі.

Таким чином, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування має право (за власним бажанням) включити до складу витрат звітного періоду вартість поточного ремонту використаних у господарській діяльності лише тих основних засобів, які підлягають амортизації. Зазначена норма діє з 23.05.2020 року в зв’язку з набуттям чинності Закону України від 16.01.2020 № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», яким внесено зміни до підпунктів 177.4.5 та 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 Податкового кодексу України.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1122

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне