Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




06.05.2021

Експерти Нацплатформи МСБ підготували зауваження до проєкту наказу Мінфіну

Експерти Національної платформи малого та середнього бізнесу опрацювали проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (оприлюднений для обговорення 05.04.2021 р.), розроблений з метою виконання фізичними особами-підприємцями (далі – ФОП) норм п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

20-26 квітня 2021 року були проведені консультації щодо визначення впливу пропонованого регулювання на суб’єктів малого (мікро-) підприємництва та детального переліку процедур, виконання яких необхідне для здійснення регулювання.

На думку експертів, вказаний проєкт наказу ускладнює ведення обліку товарних запасів фізичними особами-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Передбачена Проектом наказу «форма обліку» є складною, потребуватиме значних додаткових витрат часу як самого ФОП, так і продавця, на її ведення. За результатами проведеного М-Тесту, сума додаткових витрат в перший рік складає більше 15 млрд. грн. для фізичних осіб підприємців (витрати бізнесу за 5 років більше 71 млрд. грн.), щоб виконати:

  • постійне внесення інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів;
  • контроль за зберігання первинних документів на товари у місці продажу – до моменту вибуття останньої одиниці товару;
  • зберігання на кожній торговій точці копій первинних документів, які містять інформацію про постачальників, найменування, кількість та вартість товару; облік переміщення товарів між точками продажу, які належать одній і тій же фізичній особі-підприємцю.

Сьогодні до Державної Регуляторної Служби нами направлено:

Лист від ГС «Нацплатформа МСБ» із проханням не погоджувати проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку».

М-ТЕСТ (тест мікро-, малого підприємництва) на проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку»

Зауваження до проєкту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (щодо АРВ – аналізу регуляторного впливу).

Маємо надію, що влада прийме зважене рішення та проєкт вказаного наказу буде скасований!

Допомогу у розрахунках адміністративного навантаження на малий бізнес надав проєкт Reconomy, що реалізується в рамках програми Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida) та впроваджується Центром міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ) в партнерстві з HELVETAS з Swiss Intercooperation. Дякуємо!

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 920

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне