Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




09.09.2021

Рада легалізувала віртуальні активи в Україні: що зміниться

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт № 3637 про віртуальні активи, який є базовим для запуску ринку віртуальних активів в Україні. «За» на засіданні 8 вересня проголосували 276 народних депутатів.

Як повідомив віцепрем'єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі, документ урегулює обіг віртуальних активів у країні (щоденний становить 1 млрд грн), що перебувають у тіні. Через це міжнародні біржі не можуть заходити в Україну.

«Буде створено вигідні умови, які дадуть змогу компаніям реєструватися в Україні, а не за кордоном. Бюджет отримуватиме податки, а підприємці відчуватимуть себе захищеними. Лише кілька країн у світі легалізували криптоактиви: Німеччина, Люксембург, Сінгапур. Україна буде однією з них».

Михайло Федоров віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації

За словами глави парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, упродовж року країна має внести зміни до Цивільного та Податкового кодексів, розробити відповідні підзаконні акти. За словами Федорова, після ухвалення закону про внесення змін до Податкового кодексу в Україні можна буде запустити легальний ринок віртуальних активів.

«Ухвалений законопроєкт — базовий. Зараз працюємо над законопроєктом про внесення змін до Податкового кодексу. Він регулює питання оподаткування учасників ринку віртуальних активів. Після його ухвалення ми зможемо запустити ринок віртуальних активів», — написав він на своїй сторінці у Facebook. У пояснювальній записці до закону зазначається, що він зможе впорядкувати регуляцію ринку віртуальних активів, врегулювати правовий статус цих активів і цивільно-правові відносини між фізичними та юридичними особами, які виникають під час використання цифрових активів.

Головне в законі про віртуальні активи:

  • закон дозволяє іноземним і українським криптобіржам працювати офіційно;
  • у документі наголошується, що віртуальні активи не є засобом платежу в Україні й не можуть бути предметом обміну на майно (товари) та роботи (послуги);
  • регулятором ринку віртуальних активів буде Міністерство цифрової трансформації, в окремих випадках повноваження також будуть у Національного банку та Національної комісії із цінних паперів;
  • закон базується на актуальних стандартах регулювання операцій із віртуальними активами міжнародної групи з протидії відмиванню грошей (ФАТФ);
  • законопроєкт передбачає створення нового регулятора — Національної служби з регулювання обігу віртуальних активів (НСВА), яка видаватиме криптокомпаніям дозвіл на роботу в Україні.

Контекст. У першому читанні закон «Про віртуальні активи» Верховна Рада ухвалила на початку грудня 2020 року.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 705

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне