21.09.2021

Практика бізнес-омбудсмена: помилка у необов’язковому реквізиті декларації не може бути підставою для її неприйняття у податковій

Раді бізнес-омбудсмена вдалося допомогти агрокомпанії у вирішенні питання, що стосувалося подання декларації з єдиного податку. Справа полягала в наступному:

Скарга на: Державну податкову службу (ДПС), Головне управління ДПС у м. Києві

Cуть скарги: РБО отримала скаргу від агрокомпанії з Київщини. Підприємство скаржилося, що податкова служба відмовилася прийняти його декларацію з єдиного податку четвертої групи (декларація). А все через нібито помилку в назві контролюючого органу, до якого подається декларація.

У графі 8 «Найменування контролюючого органу за місцем розташування земельних ділянок, до якого подається декларація» підприємство вказало адресатом «ГУ ДПС у Полтавській області». Водночас, у графі 7 «Найменування контролюючого органу за основним місцем обліку» підприємство вказало «ГУ ДПС у м. Києві». Через невідповідність найменувань адресатів податкова визнала декларацію підприємства неподаною.
Скаржник не погодився з таким рішенням, оскільки він не отримав письмового повідомлення щодо причин у встановлений законодавством п’ятиденний строк. Підприємство звернулося до Ради по допомогу.

Вжиті заходи: Інспектор вивчив матеріали справи та визнав скаргу обґрунтованою. Рада рекомендувала ДПС забезпечити повний, всебічний та неупереджений розгляд скарги компанії та прийняти її декларацію. РБО пояснила, що графа 8 «Найменування контролюючого органу за місцем розташування земельної ділянки, до якого подається декларація» не є обов'язковим реквізитом та не може бути підставою для відхилення декларації. Скаржник правильно заповнив інші обов’язкові реквізити.

Результат: ДПС дослухалася до рекомендацій Ради та визнала декларацію агрокомпанії, такою, що була подана у встановленому законом порядку без порушення строків подачі. Справу успішно закрито.

Джерело

Additional Info