Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




21.09.2021

Право на пенсію: що робити, якщо Пенсійний фонд не хоче враховувати частину трудового стажу

В Україні пенсія за віком призначається громадянам після досягнення 60 років. Однак далеко не всі українці зараз можуть вийти на заслужений відпочинок після досягнення цього віку. А з плином часу таких щасливчиків буде ставати дедалі менше через те, що людям не вистачить страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. Однак нерідко буває, що стаж є, а Пенсійний фонд відмовляється його визнавати, тому що він не записаний в трудовій книжці.

У такому випадку фахівці з питань пенсійного законодавства радять громадянам не впадати у відчай, а обзаводитися необхідними доказами і відстоювати своє право на пенсію в суді.Право на пенсію: що робити, якщо Пенсійний фонд не хоче враховувати частину трудового стажуНаприклад, видання "На пенсії" розповіло про чоловіка з Вінниці, якому виповнилося 60 років ще в 2018 році. Однак тоді йому пенсію не призначили через те, що в трудовій книжці у нього були записи тільки про 22 роки трудового стажу, а для призначення пенсії з 60 років у 2018 потрібно було вже 25 років стажу. Таким чином, йому не вистачило 3 років. Хоча у чоловіка фактично було ще 14 років трудової діяльності, з 1991 по 2004 рік, коли він був підприємцем. Однак у трудовій книжці вони не були записані.

Згідно пенсійного законодавства, цей чоловік отримав право на пенсію тільки зараз, у 2021 році, коли йому виповнилося 63 роки. Тепер він може отримувати пенсію. Однак він може також відстояти своє право на виплати з 2018 по 2021 рік, надавши докази в суді. Тоді Пенсійний фонд буде зобов'язаний виплатити йому ще й цей трирічний борг.

Претендент на пенсію повинен надати будь-який документ, який підтверджує, що в той період він був працевлаштований і платив внески до Пенсійного фонду.

Якщо людина займалася підприємницькою діяльності за спрощеною системою оподаткування до 1 січня 2004 року, то вона може підтвердити це такими документами:

спеціальним торговим патентом;

свідоцтвом про сплату єдиного податку;

патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян;

довідкою про сплату страхових внесків.

Причому не потрібно обзаводитися усіма цими документами, а досить надати один із них - на вибір.

А ось для підтвердження того, що громадянин працював підприємцем після 1 січня 2004 року досить буде довідки з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

"Щоби було враховано стаж підприємця з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, надається довідка про реєстрацію в якості суб'єкта підприємницької діяльності. Це стосується підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку", - йдеться в інформації.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Nkrava 21.09.2021 12:51
у меня записан стаж в трудовой в государственной структуре , пенсионный фонд не принимает 5 месяцев стажа. поставил что уволена 31.12.2000 в воскресенье, вот удивили
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 1287

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне