Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




28.09.2021

Коли при інформуванні про бенефіціарів слід подавати нотаріально засвідчену копію паспорта?

При інформуванні про бенефіціарів нотаріально засвідчена копія паспорта потрібна для паспорта-книжечки бенефіціара або паспортного документа бенефіціара-іноземця

Коротко нагадаємо, що до 10 жовтня слід проінформувати про бенефіціарів держреєстраторів. І хоча вже Профільний комітет ВРУ рекомендував прийняти закон про продовження строку такого інформування до 11 липня 2022 року, та поки його навіть у І читанні не прийнято. Тож його доля так й залишається невідомою.

А тепер звернемося до роз'яснення Мін'юсту. Так от в листі від 20.09.2021 р. №82310/8.4.4/32-21 фахівці Мінюсту зауважили, що з аналізу положень Закону №755 виходить, що для встановлення відомостей про КБВ юридичної особи та внесення їх до ЄДР державному реєстратору разом із відповідною заявою щодо державної реєстрації мають бути подані, зокрема, такі документи як:

структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства; нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи. Але це стосується фізичної особи – нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, – для фізичної особи – резидента.

Які паспорти відносяться до таких, що не є оформленими без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру

Які паспорти відносяться до таких, що не є оформленими без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, у роз'ясненні не наведено.

Але в окремому роз'ясненні Мін'юст вказував, що наразі діючими та оформленими за допомогою засобів Єдиного державного демографічного реєстру наразі є паспорти громадян України у формі картки з безконтактним електронним носієм (так звані ID-картки) та такі, що не містять безконтактного електронного носія (наразі – для громадян України це паспорт-книжечка).

Чому потрібні копії?

Окремо фахівці навели норми п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону про реєстрацію. За нею в ЄДР про КБВ міститься, зокрема, інформація про серію та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця.

Вони також зауважили, що зазначена інформація вноситься до ЄДР з заповненої заявником заяви щодо державної реєстрації юридичної особи, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 18 листопада 2016 року №3298/5.

Відповідно, дані, зазначені в заяві щодо державної реєстрації, мають бути підтверджені даними з документів, які подаються разом із вказаною заявою.

Висновок Мін'юсту

Так от оскільки положеннями п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону про реєстрацію передбачено наявність в ЄДР даних про серію та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця, та, відповідно, вказані дані вносяться з поданої заяви щодо державної реєстрації, то і документом, що подається разом із вказаною заявою, має бути той документ, реквізити якого вказані у заяві.

Отже нотаріально засвідчена копія паспорта потрібна для паспорта-книжечки громадянина України або паспортного документа іноземця (наразі – йдеться про будь-який документ іноземця, що посвідчує його особу).

Для ID-карток нотаріального посвідчення не вимагається. Дані такого паспорта держреєстратор може перевірити за даними Єдиного демографічного реєстру.

Відповідно дані ID-картки просто вносяться до реєстраційної форми (заяви 2 або 4)

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1055

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне