06.10.2021

Чи можна витрати на авто включати до складу витрат, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності - ВС

Витрати на заміну запчастин, шин, акумуляторних батарей, витрати на паливо не належать до витрат на утримання автомобіля у розумінні ПК, а тому мають включатися до підприємницьких витрат.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 29 вересня 2021 року у справі № 540/1898/19.

Короткий зміст касаційної скарги

Звертаючись до суду з касаційною скаргою, скаржник наполягає на тому, що згідно з правовою позицію, викладеною в постанові Верховного Суду від 12 листопада 2019 року у справі № 807/250/18, витрати, пов'язані із здійсненням господарської діяльності, амортизаційні відрахування, нараховані на основні засоби (вантажні автомобілі) відносяться до основних засобів подвійного призначення, а тому витрати на їх утримання не включаються до складу валових витрат.

Скаржник вважає, що фізичні особи підприємці на загальній системі оподаткування не мають права включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням господарської діяльності, витрати на утримання вантажних транспортних засобів, зокрема технічне обслуговування і ремонт, оскільки такі операції належать до утримання основних засобів, а тому відповідно до підпункту 177.4.5 пункту 177.4 статті 177 ПК, витрати на таке утримання не можуть включатися до складу витрат.

Позиція ВС

ВС касаційну скаргу ДПС залишив без задоволення.

Визначальним фактором для формування податкового кредиту фізичними особами - суб'єктами господарювання, які перебувають на загальній системі оподаткування є використання придбаних транспортних засобів, інших основних фондів та товарів в оподатковуваних операціях, у межах їх господарської діяльності та наявність належного документального оформлення та підтвердження відповідних витрат, відображення їх у бухгалтерському та податковому обліку. Підприємці мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. Однак, не підлягають амортизації та не включаються до складу витрат підприємця, зокрема, витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення, до яких відносяться: земельні ділянки; об'єкти житлової нерухомості; легкові та вантажні автомобілі.

Суд визнає неоднакове застосування положень статті 177 Податкового кодексу України у справах № 807/250/18 та № 540/1898/19, з огляду на їх правову природу і регулювання різних норм застосування податкового законодавства, в розрізі того, що амортизаційні витрати та витрати на утримання основних засобів є різними витратами.

Оцінюючи доводи позивача про те, що "утримання транспортного засобу" це витрати (на паливо, запасні частини, шини, акумулятори) понесені позивачем у ході господарської діяльності (підтверджені актами списання товарно-матеріальних цінностей) стосуються конкретних товарно-матеріальних цінностей (далі - ТМЦ), та не є витратами на певні види робіт, при здійсненні комплексу операцій з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів або їх реєстрації та охорони, утилізації або видалення, а тому на них не поширюється дія підпункту 177.4.5 пункту 177.4 статті 177 ПК. Суди попередніх інстанцій здійснили аналіз положень Закону "Про автомобільний транспорт", Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затверджених наказом Мінтрансу України від 30 березня 1998 № 102, Правил експлуатації колісних транспортних засобів, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 26 липня 2013 № 550, Правил експлуатування акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 02 липня 2008 року № 795, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 25 липня 2008 року за № 689/15380, яким урегульовані засади організації та діяльності автомобільного транспорту, технічне обслуговування та експлуатація транспортних засобів, і дійшли висновку, що витрати на заміну запчастин, шин, акумуляторних батарей, витрати на паливо не належать до витрат на утримання автомобіля у розумінні вищевказаних положень чинного законодавства, а тому мають включатися до підприємницьких витрат.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками