Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




07.10.2021

Коли Мін’юст почне штрафувати за неподання інформації про бенефіціарів?

У жовтні 2021 року штрафів точно не буде (і в листопаді також). Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська

Усі налякані великим штрафами за неподання інформації про КБВ, які почнуть застосовуватися після 11 жовтня. Проте міністр юстиції Денис Малюська заспокоює: у жовтні 2021 року штрафів точно не буде (і в листопаді також).

Пояснює він це тим, що з огляду на кількість юридичних осіб (понад 1 млн), які повинні подати державному реєстратору відомості про КБВ, та пропускну спроможність реєстраційної системи (наразі відомості подали лише 171 333 юрособи), пропуск дедлайну буде зумовлений об’єктивними причинами.

Водночас обов’язковою ознакою будь-якого адмінправопорушення є наявність вини (ст. 9 КпАП).

На думку Мін’юсту, враховуючи поточний стан справ та презумпцію невинуватості, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (бодай у формі необережності) керівника юридичної особи, який не подав відомості про КБВ.

У таких умовах складання протоколів на керівників юросіб не є обгрунтованим та законним з огляду на відсутність усіх елементів складу правопорушення. Більше того, гіпотетичне притягнення відповідних осіб до адмінвідповідальності не відповідало би меті адміністративного стягнення (ст. 23 КпАП).

"Тож не рекомендую зараз брати штурмом державних реєстраторів та переплачувати космічні гроші юристам за допомогу з поданням відомостей про КБВ", - підсумував міністр.

На переконання Мін’юсту, адміністративний штраф є винятковим заходом та має застосовуватися, коли інші заходи реагування не працюють.

Насамкінець нагадаємо, що проблему має остаточно вирішити законопроєкт №5807. Як повідомив народний депутат Ігор Фріс, 6 жовтня Комітет ВРУ з питань економічного розвитку одноголосно прийняв рішення відтермінувати необхідність внесення до ЄДР інформації про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) для всіх без винятку суб’єктів господарювання та громадських організацій ще на 9 місяців.

"Тепер треба прийняти його за основу і в цілому вже завтра (четвер, 7 жовтня - від ред.), щоб залишили принаймні один день на підпис цього закону Президентові Украіни, і таким чином вкластися в строки, щоб зняти цю неприємну фінансову загрозу для бізнесу і громадянського суспільства і дати їм можливість уникнути штрафів", - зазначив нардеп.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1060

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне