08.10.2021

Депутати не підтримали законопроект про підвищення ЄСВ та запровадження накопичувальної пенсійної системи

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відправив на доопрацювання законопроект, який запроваджував накопичувальну пенсійну систему. Депутати комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відправили на доопрацювання законопроекти про введення накопичувальної пенсійної системи.

Зокрема,депутати розглядали два законопроекти:

про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи (р. № 4408, Кабінет Міністрів України)

та альтернативний – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збалансування пенсійної системи (р. № 4408-1, н.д. Гривко С. та інші).

Кабмінівський законопроект передбачав запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему для окремих категорій осіб віком до 35 років (станом на 01.07.2021) із числа зайнятих на шкідливих роботах осіб, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Особам, які не набудуть права участі в такій системі та які працюють (працювали) на роботах і посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, така пенсія призначатиметься на умовах, визначених законодавством. Крім того, для осіб до 35 років, які до дати запровадження сплати страхових внесків до накопичувальної професійної пенсійної системи набули не менше ніж третину необхідного стажу на роботах, які дають право на призначення пільгової пенсії, передбачається право на перерахування накопичених коштів до солідарної системи та призначення пенсії на пільгових умовах, визначених законодавством.

Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати з накопичувальної професійної пенсійної системи) та формування пенсійних активів у накопичувальній професійній пенсійній системі мали бути страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями за рахунок підвищеної ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Страхові внески за учасників накопичувальної професійної пенсійної системи, які надійдуть до Пенсійного фонду України, мали спрямовуватися ним до недержавних пенсійних фондів. Учасники самостійно вибиратимуть недержавний пенсійний фонд, до якого спрямовуватимуться такі внески.

Законопроектом передбачалося запровадити три професійні пенсійні програми: програма № 1 – дає право на отримання пенсійних виплат після досягнення віку 50 років (Список № 1); програма № 2 – дає право на отримання пенсійних виплат при досягненні 55 років (Список № 2; інші категорії осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах); програма № 3 – дає можливість добровільно набути право участі в накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах, угодах, та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

Депутати виступили різко проти положень законопроекту. Зокрема, депутат Микола Бабенко вказав, що близько 80% шкідливих підприємств не сплачують державі такі пенсії, які, за його словами, держава хоче перекласти на працюючі підприємства через підвищення податків. Розкритикували через підвищення ставки ЄСВ його і профспілки та роботодавці. Відтак законопроекти відправили на доопрацювання.

Також депутати рекомендували схвалити у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами (р. № 4542). Проектом акта пропонується внести зміни до частини другої статті 26 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», що стосуються класифікації та термінології технічних та інших засобів реабілітації, відповідно до міжнародних стандартів.

Крім того, передбачено привести термінологію Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» у відповідність до законів України «Про освіту», «Про повну загальну освіту», «Про дошкільну освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту», «Про автомобільний транспорт».

Також депутати рекомендували схвалити за основу і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо забезпечення прозорості діяльності суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та ліквідацію неринкових механізмів регулювання ринку праці (р. № 6045, н.д. Разумков Д., Третьякова Г. та інші) за основу і в цілому.

У проекті зазначено, що надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном здійснюється після укладення договору про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном між особою та суб'єктом господарювання. Суб'єкт господарювання, який надає послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном зобов’язаний безоплатно надавати громадянам України інформацію та консультації щодо переваг легального працевлаштування за кордоном, про характер майбутньої роботи, умови та розмір оплати праці, умови проживання в державі перебування, наявність міжнародних договорів (угод) у сфері працевлаштування та соціального забезпечення, укладених між Україною та державою перебування.

Суб'єктам господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, забороняється отримувати від громадян, яким надано зазначені послуги, гонорари, комісійні та інші винагороди. Оплата послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном здійснюється роботодавцем, якому надано такі послуги.

Були зняті з розгляду законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим) (р. № 2257, н.д. Шенцев Д., Шпенов Д.) та про внесення змін до деяких законів України щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування та журналістам (р. № 2257-1, н.д. Королевська Н., Солод Ю.)

А законопроект про внесення зміни до пункту 7-2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо відновлення права жінок на достроковий вихід на пенсію за віком в 55 років (р. № 3156 дооп., н.д. Королевська Н. та інші) не включили до порядку денного.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками