Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




12.10.2021

10 жовтня зафіксували рекордну кількість звернень за номером 103

10 жовтня кількість звернень за номером 103 сягнула рекордних показників – понад 44 тисячі викликів за добу. На цей же період припала найбільша за всю історію кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги та відповідно госпіталізацій пацієнтів.  

У першу чергу це пов’язано із новою хвилею коронавірусної хвороби COVID-19, водночас звертатись за екстреною медичною допомогою потрібно при наявності конкретних станів та симптомів. 

Про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

“Якщо ви відчуваєте біль у грудній клітці, задишку у стані спокою чи будь-які ознаки дихальної недостатності варто одразу телефонувати на 103. Зокрема підставами для виклику “швидкої” є сатурація менше 92%, яку можна виміряти в домашніх умовах за допомогою пульсоксиметра, порушення свідомості та інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан”, – наголосив Віктор Ляшко. 

Міністр пояснив, що у випадку появи симптомів захворювання на коронавірусну хворобу варто одразу повідомляти свого сімейного лікаря. Саме він має надати рекомендації та визначити, чи достатньо пацієнту амбулаторного лікування. 

“Не займайтесь самолікуванням, одразу повідомляйте про свій стан сімейному лікарю, а якщо відчуваєте будь-який із загрозливих симптомів, то обов’язково набирайте 103. Вчасно надана медична допомога може врятувати життя та мінімізувати тяжкі наслідки для здоров’я”, – додав міністр. 

Важливо, що висока температура тіла (більше 38°) не є самою по собі підставою для виїзду бригади екстреної медичної допомоги чи госпіталізації. Проте, якщо разом із температурою є будь-який із вищевказаних симптомів, варто викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Диспетчер 103 здійснює опитування та при показах скерує найближчу вільну бригаду до пацієнта. Якщо під час опитування буде встановлено, що пацієнт не потребує виїзду бригади, такому пацієнту нададуть пораду звернутися до сімейного лікаря чи проконсультує лікар телефоном. 

Рішення щодо госпіталізації має ухвалити керівник бригади, який приїде на звернення, ґрунтуючись на наявному симптомокомплексі у конкретного хворого.

Відповідно до стандартів надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі COVID-19 до лікарень госпіталізують пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих. 

Нагадаємо, що за даними електронної системи охорони здоров’я, 97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини. Це є ще одним свідченням того, що вакцинація діє та захищає від важкої форми COVID-19.

Якщо ви ще не щеплені, не зволікайте – вакцинуйтесь та захистіть себе від тяжкого перебігу COVID-19 та його наслідків. 

Щепитися варто навіть тим, хто вже перехворів, адже наразі невідомо, скільки саме триває природний імунітет після перенесеного захворювання. Одне з досліджень Центрів з контролю та профілактики захворювань в США  (C.D.C) показує, що невакциновані люди, які перенесли COVID-19, мають вдвічі вищий ризик захворіти на COVID-19 знову, ніж вакциновані. 

Перелік центрів масової вакцинації та пунктів щеплень шукайте за посиланням: list.covid19.gov.ua.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 962

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне