Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




19.10.2021

Держава буде компенсувати роботодавцям виплачений середній заробіток працівникам, яких призвали в армію

Депутати пропонують компенсувати з Бюджету виплачений середній заробіток осіб, призваних на військову службу, щоб бізнес не обурювався.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект 6170 від 12.10.2021 «Про внесення зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо справедливого врегулювання питання виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу».

Законопроектом передбачається внесення зміни до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України в частині збереження виплат середнього заробітку лише працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Роботодавцям таких працівників пропонується компенсувати виплату середнього заробітку за рахунок коштів Державного бюджету України.

Як пояснюють ініціатори законопроекту, діючі сьогодні норми щодо збереження середнього заробітку для осіб, які проходять військову службу, викликають обурення у підприємців.

На даний час статтею 119 Кодексу законів про працю України передбачено, що за працівниками, призваним на військову службу, в тому числі прийнятими на військову службу за контрактами, зберігається середньомісячний заробіток за місцем роботи, який виплачується відповідно до вимог законодавства підприємством, установою, організацією, фермерським господарством, сільськогосподарським виробничим кооперативом незалежно від підпорядкування та форм власності, а також фізичною особою-підприємцем за власний рахунок.

Працівники, які проходять військову службу, в тому числі ті, які уклали контракти за власної ініціативи, отримують дохід з двох джерел – грошове забезпечення відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та збережений середній заробіток за рахунок коштів роботодавця.

При цьому існує багато прикладів укладення контрактів про проходження служби у військових частинах, військових комісаріатах, закладах військової освіти на територіях, які не належать до зони проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Також непоодинокими є випадки застосування норм статті 119 Кодексу законів про працю України для уникнення відповідальності за порушення працівниками трудової дисципліни шляхом укладення ними контракту про проходження військової служби.

Крім цього існуюча модель виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, в тому числі прийнятим на військову службу за контрактами, є значним фінансовим тягарем для підприємств, установ, організацій, фермерських та сільськогосподарських підприємств, а також фізичних осіб-підприємців.

Разом з цим запропоновані законопроектом зміни до статті 119 Кодексу законів про працю залишає обов’язкову виплату середнього заробітку працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. При цьому роботодавцям зазначених працівників пропонується компенсувати виплату середнього заробітку за рахунок коштів Державного бюджету України.

Крім того, із Податкового кодексу вилучать такий суб'єкт, як «об'єднані територіальні громади».

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 891

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне