Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




12.01.2022

Гетманцев пояснив, як працюватимуть непрямі методи податкового контролю

Законопроект про непрямі методи податкового контролю, які планується запровадити після завершення податкової амінстії, розробляється Кабміном і може бути внесено в парламент в цьому році.

Про це голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев сказав в коментарі Радіо НВ.

Він повідомив, що на сьогодні уже амністовано 1 млрд 204 млн грн в рамках податкової амністії. Зокрема, за період свят амністовано більше 100 млн грн.

«Таким чином, динаміка збільшується, і все більше і більше громадян беруть участь у податковій амністії, бо наші співгромадяни розуміють, що сучасний фінансовий світ дуже прозорий і це світ, в якому ти, хочеш чи не хочеш, мусиш пояснювати походження своїх коштів», — заявив нардеп.

Він додав, що непрямі методи податкового контролю «це не про ревізію тих доходів, які люди отримали вже».

«Якщо хтось придбав квартиру чи будинок за кошти, отримані з ухилення від оподаткування, ніхто не може відібрати цю квартиру чи будинок, ніхто не може донарахувати жоден податок на вартість цього активу. Такого повноваження ні у Податкової, ні у кого іншого немає і не буде ніколи. Тому це може йти мова лише про майбутні коштовні придбання, які відмічаються в реєстрах. Це квартири, автомобілі, акції, цінні папери, тощо», — пояснив Гетманцев.

Нагадаємо, що 1 вересня в Україні почалася податкова амністія (одноразове добровільне декларування фізичними особами належних їм активів з подальшою сплатою одноразового збору до державного бюджету). Спецдекларування триватиме один рік — з 1 вересня цього року до 1 вересня 2022-го.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що після податкової амністії влада використовуватиме «непрямі методи визначення доходів». «Якщо не задекларував, далі можуть бути запитання: де саме ти набув ті чи інші статки. Тож це не „або-або“. Спершу мотивація декларувати, а далі, якщо ти не можеш пояснити походження свого майна, це вже інша історія про інші способи оподаткування», — пояснював він.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1578

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне