Помощь - Поиск - Пользователи - Календарь
Полная версия этой страницы: 500 тис. виручки при едином налоге
Форумы газеты ЧАСТНЫЙ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬ > Форумы по частному предпринимательству > Налогообложение > Упрощенная система налогообложения
Marta
Выручка единщика не должна превышать 500 тис. в год.
А если я занимаюсь експедиционными услугами: условно мне заказчик заплатил 2000 грн., а я перевозчику 1900 грн. 100 грн. мой доход.
Так в эти 500 тис. входят поступления денег на мой счёт или только прибыль.
Inet
Цитата(Marta @ Oct 13 2009, 09:39 AM) *
Выручка единщика не должна превышать 500 тис. в год.
А если я занимаюсь експедиционными услугами: условно мне заказчик заплатил 2000 грн., а я перевозчику 1900 грн. 100 грн. мой доход.
Так в эти 500 тис. входят поступления денег на мой счёт или только прибыль.

Можете включать только свое вознаграждение за услуги.
Цитата
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

від 24.03.2006 р. N 2274

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист щодо визначення обсягу виручки у платника єдиного податку - фізичної особи у разі здійснення підприємницької діяльності за договорами комісії та в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Відповідно до статті 1011 Цивільного кодексу України договором комісії передбачається, що одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента. Договір комісії може бути укладений як на придбання, так і на продаж товару. Однією з істотних умов договору комісії є визначення комісійної плати.

Згідно з пунктом 7.9 статті 7 Закону України від 28.12.94 N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств" (із змінами та доповненнями) кошти, залучені платником податку на підставі договору комісії та інших цивільно-правових договорів, що не передбачають передачі права власності на такі кошти, не включаються до валового доходу і не підлягають оподаткуванню.

Указом Президента України від 03.07.98 N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (далі - Указ N 727) визначено порядок застосування спрощеної системи оподаткування.

Статтею 1 Указу N 727 встановлено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

З огляду на зазначене виручкою від реалізації послуг та відповідно об'єктом оподаткування єдиним податком може бути лише та сума коштів, яка надійшла на розрахунковий рахунок суб'єкта підприємницької діяльності - платника єдиного податку як плата за надані послуги, а не вся сума транзитних коштів, які підлягають обов'язковій передачі третій особі.

Таким чином, кошти, що надійшли транзитом на розрахунковий рахунок суб'єкта підприємницької діяльності - платника єдиного податку, не є власністю даного суб'єкта, оскільки підлягають обов'язковому перерахуванню відповідній третій особі, а тому ці кошти не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто такі кошти не можуть бути предметом оподаткування єдиним податком.

Оподаткуванню єдиним податком підлягає сума комісійної винагороди, що є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Заступник Голови*
О. Сахненко*

Хотя, есть и такое мнение
Цитата
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 08.05.2007 р. N 4441/6/15-0416

Про окремі питання застосування спрощеної системи оподаткування

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо застосування окремих положень Указу Президента України від 03.07.98 р. N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (у редакції Указу від 28.06.99 р. N 746/99) (далі - Указ) і повідомляє таке.

Відповідно до статті 1 Указу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок або (та) в касу.

Згідно зі статтею 4 Указу Державною податковою адміністрацією України розроблено та затверджено наказом ДПА України від 12.10.99 р. N 554 і зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.10.99 р. за N 713/4006 Книгу обліку доходів і витрат, що підлягають оподаткуванню, і Порядок її ведення суб'єктами малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Згідно із вказаним Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва - юридичної особи у графі 6 відображаються всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб'єкта підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Відповідно до Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва - юридичною особою, затвердженого наказом ДПА України від 28.02.2003 р. N 98 (із змінами і доповненнями) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.03.2003 р. за N 221/7542, у рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб'єкта малого підприємництва, яка підлягає оподаткуванню єдиним податком.

Листом ДПА України від 07.11.2000 р. N 14724/7/15-1317 надано роз'яснення стосовно оподаткування єдиним податком виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) суб'єктів малого підприємництва - юридичних осіб, які здійснюють свою діяльність на підставі договорів комісії та інших цивільно-правових договорів (експедиторські, брокерські підприємства, комісійна торгівля).

Враховуючи те, що кошти, які надходять на розрахунковий рахунок таких платників єдиного податку, є транзитними і платники не мають права власності на такі кошти, то при визначенні суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) для нарахування єдиного податку ці кошти не включаються до бази оподаткування.

Зазначений лист регулює лише порядок визначення бази оподаткування єдиним податком для окремої категорії платників і не може застосовуватися для визначення граничної межі отриманої виручки при переході на спрощену систему оподаткування.

З метою визначення права перебування на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності суб'єкти малого підприємництва, включаючи й тих, які здійснюють комісійну торгівлю, надають експедиторські, брокерські послуги, повинні враховувати всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів та виручку від іншої реалізації.

Заступник Голови
М. Романів
НаталиЯ71
Цитата(Marta @ Oct 13 2009, 09:39 AM) *
Выручка единщика не должна превышать 500 тис. в год.
А если я занимаюсь експедиционными услугами: условно мне заказчик заплатил 2000 грн., а я перевозчику 1900 грн. 100 грн. мой доход.
Так в эти 500 тис. входят поступления денег на мой счёт или только прибыль.

сталкивалась с такой проблемой, договор на експедицию был заключен. в результате получили на расчетный счет сумму 1500 грн, на следующий день перечислили перевозчику 1000 грн. на расчетном счете 500грн. обращаюсь в консультационный центр за разъяснением- что является моим доходом. ответ не обрадоввал меня лично: у ФЛП ЕН- 1500 грн, т.е. вся сумма поступившая на расчетный счет. Для юр.лиц ситуация другая: 500 грн-доход, облагаемый ЕН, 1000 грн- внереализационный доход, ЕН не насчитывается.
Хохотушка
Деньги за рейс транзитные и не вкл. в оборот по единому.
Marta
Спасибо всем за ответ!
Для просмотра полной версии этой страницы, пожалуйста, пройдите по ссылке.
Русская версия IP.Board © 2001-2024 IPS, Inc.