14.10.2015

Чи потрібно погашати кредит, якщо в банка відібрали ліцензію?

«БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН Тернопіль»

У період фінансової та економічної нестабільності навіть самі з вигляду надійні банки можуть різко перестати бути такими. Іншими словами — у них відбирають ліцензії. Але от біда: ви взяли кредит у цьому банку, а він закрився. Що, кредит вже можна не платити?

Де погашати кредит?

Насправді навіть неплатоспроможність банку і позбавлення його ліцензії - не привід позичальникам відмовлятися від виконання своїх зобов'язань. Просто виконувати їх стане трохи складніше. Але якщо ви продовжите погашення боргу, то збережете свою кредитну історію позитивною і зможете при необхідності отримати в майбутньому інші кредити.

Рішення про визнання банку неплатоспроможним приймає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Дирекція Фонду допускає до управління тимчасову адміністрацію і після цього банківська установа анулюють з ринку. Законодавством України передбачено 2-місячний термін для пошуку нових акціонерів або здійснення злиття з іншим банком країни.

Нюанси

Якщо за 60 днів ні того, ні іншого не сталося, то банк попросту ліквідують.
Протягом цієї паузи відділення банку ще можуть продовжувати працювати в звичайному режимі. Тому робити погашення свого кредиту можна там же, де і робили це раніше. Однак у невеликих містах філії банків закривають завжди раніше, ніж в боле великих, тому доведеться звернутися в іншу філію або головний офіс.

Можна продовжувати погашення кредиту в будь-якому іншому банку на розрахунковий рахунок, але в цьому випадку доведеться заплатити комісію за проведення операції. Найголовніше, що хоча ваш банк і позбувся ліцензії — повертати кредит вам все одно доведеться.

Куди платити?

Якщо ви дізналися про те, що ваш банк-кредитор збанкрутував, то потрібно уважно стежити за появою інформації про зміну розрахункових рахунків. Встановлений законодавством термін в 2 місяці може бути скорочений, якщо рішення для конкретного банку буде знайдено раніше. У такому випадку зміняться розрахункові рахунки і реквізити платежів.

Тому перед тим, як зробити чергову виплату — перевірте актуальність своїх реквізитів. Зробити це можна на сайтах ФГВФО чи ​​банку. Інформація може з'явитися як на одному з них, так і на обох відразу. У деяких випадках термін для пошуків рішення може бути регулятором продовжений.

У будь-якому випадку після того, як відповідний варіант знайдений, банку привласнюють статус ліквідованого. Про це сповіщають на сторінках газет «Урядовий кур'єр» і «Голос України». З цього моменту всі відділення будуть закриті, реквізити зміняться, і ви вже не зможете здійснювати погашення своїх кредитів в цьому банку.

Що допоможе успішному погашенню кредиту?

Правильно і туди, куди потрібно, погасити кредит допоможе тільки ваша уважність і відповідальність. Усі реквізити потрібно заповнювати дуже уважно і детально. Вказуйте рахунок, на який мають надійти гроші і не забудьте позначити реквізити кредитного договору: номер, дату і назву.

Щоб ваші гроші були направлені в потрібне русло — обов'язково конкретизуйте вид заборгованості: основний платіж, відсотки, штраф мул інше. Якщо кредит брався у валюті, то регулятор допускає погашення його в гривні по актуальному на момент розрахунків курсом Нацбанку України.

Зазвичай регулятор блокує реквізити банку-банкрута відразу ж після початку процедури його ліквідації. Тому можна не побоюватися, що платіж піде не туди, адже МФО буде заблоковано і гроші не пройдуть.

А може, не платити?

Важливо розуміти, що невиконання зобов'язань перед збанкрутілим фінустановою все одно зіпсує вам кредитну історію. Адже борги будуть стягувати в судовому порядку. Точно так само за рішенням суду можуть конфіскувати майно, надане в якості застави.

Якщо в перший час після банкрутства кредитора позичальником ніхто і не цікавиться, то це не говорить про те, що про його борг все забудуть. Хоча в період, поки здійснюється процедура банкрутства банку, за несвоєчасне виконання зобов'язань пені і штрафи не нараховуються, занадто довго затягувати з виплатами теж не варто. Пам'ятайте і те, що заміна кредитора не тягне за собою змін в умовах договору, тому доведеться продовжувати виплачувати позику.

• Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2